Premierul Ludovic Orban: CCR s-a transformat într-un inamic al Constituției. Decizia privind amenzile este aproape un îndemn la anarhie / Metoda de desemnare a judecătorilor ar putea fi schimbată (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban: CCR s-a transformat într-un inamic al Constituției. Decizia privind amenzile este aproape un îndemn la anarhie / Metoda de desemnare a judecătorilor ar putea fi schimbată (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban declară război CCR şi sugerează chiar că metoda de desemnare a judecătorilor Curţii ar putea fi schimbată. Totul a pornit după decizia CCR, care a declarat drept neconstituțională majorarea amenzilor pe perioada stării de urgență. Acum s-ar putea reveni la cuantumul inițial al amenzilor, a explicat primul-ministru, precizând totuși că trebuie așteptată motivarea Curții.

„Dacă a fost declarat neconstituțional un articol al unui OUG, care a modificat o OUG anterioară, declararea ca neconstituțional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem despre ce e vorba că noi n-avem decât o comunicare a Curții Constituționale. Când vom avea și motivarea, atunci vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele constituționale, legale, juridice ale acestei decizii ale CCR”, a declarat Ludovic Orban, după vizita desfășurată la uzina Ford.

Primul-ministru a explicat că, în opinia sa, hotărârea CCR asupra sesizării privind majorarea amenzilor este o „decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, în minoritate evidentă fiind, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținerea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”.

Premierul sugerează că metoda de desemnare a judecătorilor CCR ar putea fi schimbată

Întrebat cum se va replia Guvernul în situația în care CCR va considera că și starea de urgență este neconstituțională, Ludovic Orban a răspuns categoric: „Cum să devină neconstituțională starea de urgență? Este înscrisă în Constituția României. Acum eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situația în care Curtea Constituțională să rescrie Constituția. Constituția este clară, adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Totul a început când CCR a decis că majorarea amenzilor pe perioada stării de urgență e neconstituțională

Clinciul dintre Guvern și CCR a început miercuri, când instituția fundamentală a declarat drept neconstituțională Ordonanța de Urgență nr. 34 din 2020, prin care Executivul de la Palatul Victoria a majorat cuantumul amenzilor pentru persoanele fizice și juridice care încalcă restricțiile de carantină din România.

Deși CCR încă nu a emis motivarea deciziei, potrivit sesizării de neconstituționalitate depuse de Avocatul Poporului, prevederile actului normativ încalcă principiul securităţii juridice, pentru că actul normativ nu are avizul Consiliului Economic şi Social. Asta în condiţiile ordonanța de urgență modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, Legea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesioniştişi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Decizia CCR a fost criticată virulent și de prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, care susține că forul s-a transformat în „apărătorul infractorilor”, explicând că legea de desemnare a judecătorilor ar trebui schimbată, astfel încât să nu mai fie desemnați „pupincuriști, șpăgari și politruci”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)