Ludovic Orban: Când numești un om într-o funcție, trebuie să ai garanția că omul respectiv nu poate fi șantajat / Răspunsul liderului PNL, întrebat dacă i-a cerut demisia lui Florin Cîțu (VIDEO)

Publicat: 12 08. 2021, 21:31
Actualizat: 12 08. 2021, 22:50
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban, președintele PNL, consideră că premierul Florin Cîțu, contracandidatul său la șefia partidului, ar fi trebuit încă de când a intrat în politica la nivel înalt să spună că a avut o problemă, la un moment dat în Statele Unite, că a încălcat legea de acolo și a suportat consecințele. Precizarea vine în contextul în care, recent, Florin Cîțu a recunoscut că a fost amendat în SUA și a stat două zile încarcerat deoarece a fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice. A admis acest lucru, după ce informațiile ajunseseă deja în spațiul public.

Întrebat dacă ar trebui ca Florin Cîțu să-și dea demisia, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă ar fi să-i cer demisia lui Florin Cîțu, în primă fază nu aș face-o public, a face-o într-o discuție între patru ochi”. Aluzie la demiterea lui Alexandru Nazare de la șefia Ministerului Finanțelor, Orban a punctat că „așa e normal și între colegii din aparatul guvernamental, fac această mențiune, să-ți informezi colegii când vrei să-i demiți din funcție, să le dai posibilitatea să-și dea demisia”.

Ludovic Orban a admis apoi că atitudinea premierului aruncă o pată asupra imaginii PNL.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiuni ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, reacție la noile controverse din jurul lui Florin Cîțu

Întrebat dacă Florin Cîțu ar trebui să-i dea demisia din funcția de prim-ministru după ultimele dezvăluiri, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă ar fi să-i cer demisia lui Florin Cîțu, în primă fază nu aș face-o public, a face-o într-o discuție între patru ochi, așa e normal între colegi. Așa e normal și între colegii din aparatul guvernamental, fac această mențiune, să-ți informezi colegii când vrei să-i demiți din funcție, să le dai posibilitatea să-și dea demisia”.

Chestionat dacă el, în locul lui Cîțu, și-au fi prezentat demisia, Orban a spus: „Nu ar fi putut să iasă public așa ceva, un astfel de exercițiu nu există. Sunt lucruri care trebuie spuse, ai obligația să spui dacă există pete sau lucruri neeluciate sau lucruri care pot genera presiune pe tine. De asta și pe declarația care se dă și alte forme de verificare conform legii, când numești un om într-o funcție publică, trebuie să ai garanția că omul respectiv nu poate fi șantajat, nu poate cineva să influențeze decizia cunoscând astfel de lucruri negre”.

Întrebat dacă în situația în care un ministru din cabinetul său ar fi fost confruntat cu astfel de controverse i-ar fi ceruit demisia, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă în procedura de numire aș fi avut aceste informații, aș fi purtat o discuție cu el, m-aș fi documentat și dacă, din punct de vedere legal, datele mi-ar fi spus să nu-l numesc, nu l-aș fi numit în funcție”.

„În ce privește discuțiile noastre, că noi am avut o colaborare foarte bună, în toate discuțiile, eu nu am avut această informație, Florin nu mi-a spus lucrul respectiv„, a mai precizat Orban

Întrebat dacă această situație afectează imaginea PNL, Orban a răsăuns: „Eu sunt într-o situație ingrată. Atunci când premierul susținut de PNL se află într-o astfel e esituație, imaginea PNL e afectată, nu poți să te faci că nu vezi. A apărut o dezvăluire legată de viața premierului care nu a ajuns la cunoștința opiniei publice să spunem de când Florin a decis să intre în politica la nivel înalt. Normal că ne afectează. Pe mine mă doare profund. Sunt președintele PNL, toate eforturile mele și ale echipei PNL au fost pentru a crește PNL, pentru a câștiga alegerile, a duce partidul la guvernare. Îmi doresc un PNL puternic, iar astfel de episoade afectează încrederea cetățenilor în PNL”.