Ludovic Orban: Analizăm posibilitatea redeschiderii piețelor care funcționează în spații închise (VIDEO)

Publicat: 30 11. 2020, 16:09

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că guvernanții iau în calcul redeschiderea piețelor care funcționează în spații închise. Asta mai ales că a venit iarna și temperaturile sunt tot mai scăzute. Prim-ministrul a precizat, totuși, că orice decizie va fi luată în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus.

Guvernul Orban ia în calcul redeschiderea piețelor

„Analizăm posibilitatea redeschiderii piețelor care funcționează în spații închisem cu atât mai mult cu cât a venit iarna, temperatura a coborât. Analizăm posibilitatea de a redeschide piețele. Sunt și alte măsuri, dar orice decizie o vom lua în funcție de voluția epidemică”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni.

Ludovic Orban: Analizăm posibilitatea redeschiderii piețelor care funcționează în spații închise

La începutul lunii, într-o intervenție pentru B1 TV, premierul Ludovic Orban explicase de ce Guvernul a decis suspendarea, pentru minim 30 de zile, a activității în piețele care funcționează în spațiile închise: „Ele nu sunt bine amenajate, nu au ventilație, nu se pot respecta normele de protecție sanitară. Mulți din consumatori și din vânzători sunt, în general, oameni mai în vârstă, care sunt mult mai vulnerabili riscului de a dezvolta forme severe ale bolii COVID. (…) Aceste măsuri erau absolut necesare. Am ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii. Piețe închise… Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare”.

După decizia Executivului, administrațiile locale, la îndemnul prim-ministrului, s-au mobilizat și au organizat piețe volante sau au mutat tarabele în spații deschise.

Klaus Iohannis: Legea pentru redeschiderea pieţelor nu a ajuns la mine / Marcel Ciolacu: Președintele minte

Guvernul a dispus suspendarea activității în piețele care funcționează în spații închise deoarece acestea erau un mediu în care riscul de transmitere a coronavirusului era foarte mare.

De altfel, duminică, premierul Ludovic Orban a subliniat că deciziile de restricționare se iau unde e riscul mai mare de îmbolnăvire, cum am luat, de exemplu, decizia privind suspendarea evenimentelor private. Noi am constatat, în septembrie, că cea mai mare rată de răspândire a virusului era în aceste evenimente private”.

Luni, întrebat în legătură cu Legea trecută de PSD prin Parlament care permiteredeschiderea piețelor, președintele Klaus Iohannis a precizat că aceasta nu a ajuns pe masa lui, pentru a fi promulgată.

La scurt timp după, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe șeful statului că minte, căci respectivul act normativ a ajuns la promulgare acum aproape 20 de zile: „Iohannis minte din nou! Legea cu deschiderea pieţelor este trimisă la promulgare de aproape 20 de zile! Să îl ajutăm pe Iohannis să se documenteze! A minţit cu vaccinul, a minţit cu infectările şi acum minte şi cu pieţele!!!”.

Potrivit site-ul Camerei Deputaţilor, Legea a fost trimisă la promulgare pe data de 12 noiembrie.