Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat că dacă Ordonanța de Urgență privind anticipatele nu va fi votată de Parlament, atunci există riscul să nu se poată respecta termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea acestui scrutin, din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul.
Declarația a fost făcută în contextul în care, marți, senatorii din Comisia Juridică au respins Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate. Doar senatorii PNL și USR din această comisie s-au pronunțat pentru OUG.
„Știm foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. Să respingi în mod absurd, fără niciun argument o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”, a declarat Ludovic Orban.
„Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a mai susținut el.
Printre prevederile cuprinse în această OUG se numără: dreptul românilor de a vota la orice secție din țară sau din străinătate, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, dreptul românilor din străinătate de a vota trei zile.
Pe 9 februarie, marcând o ruptură în discursul social-democraților de până atunci, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat că partidul din care face parte vrea alegeri anticipate: „Mereu se vehiculează în mediul public că ne e teamă de alegeri anticipate. Eu v-aș spune următorul lucru: să nu mai spunem în spațiul public ”nu ne e teamă de alegeri anticipate”. Vrem alegeri anticipate, indiferent cum vor fi ele”.
Solicitarea de respingere a OUG-ului în Comisia Juridică a fost făcută de UDMR. De altfel, UDMR a cerut Avocatului Poporului să atace această ordonanță la Curtea Constituțională.
„Este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale. Am încredere că Avocatul Poporului va da curs cererii noastre și va contesta OUG la Curtea Constituțională”, a susținut liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Și liderii PSD, Pro România și ALDE i-au trimis marți o scrisoare Avocatului Poporului, în care i-au cerut să sesizeze CCR. Ciolacu, Ponta și Tăriceanu au acuzat Guvernul că ocolește Parlamentul și își asumă rolul de legiuitor. Cei trei au mai susținut că modificarea legislației electorale „are implicații imediate și directe asupra drepturilor electorale, libertăților și îndatoririlor prevăzute de Constituție”.