Ludovic Orban: Am alocat 175 de milioane de euro pentru începerea anului școlar, din care 100 de milioane pentru tablete

Publicat: 25 08. 2020, 00:25
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 25 august, ora 00.25: Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care 175 de milioane de euro sunt alocate pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ în pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus.

„Azi am finalizat ordonanţă de urgenţă, după avizul Consiliului Legislativ, prin care am alocat 175 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete în special pentru elevi, de către autorităţile locale sau de către unităţile şcolare”, a declarat șeful Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete, 50 de milioane pentru achiziţionarea mijloacelor de protecţie sanitară, precum măşti și dezinfectanți, și 25 de milioane de euro pentru cumpărarea de cisterne sanitare în şcolile care nu au apă curentă. Sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar, a mai precizat el.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Premierul Ludovic Orban a anunţat luni, la debutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta o Ordonanță de Urgență prin care va aloca 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ pentru pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus. Sunt incluse aici cheltuielile pentru achiziţionarea de tablete, măşti şi alte echipamente de protecţie.

Guvernul Orban adoptă OUG privind alocarea a 175 de milioane de euro pentru pregătirea anului școlar

Șeful Guvernul a anunțat, luni, adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care se alocă 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute cu pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus.

Adoptăm „Ordonanţa de Urgenţă prin care se alocă 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale, de unităţile şcolare pentru pregătirea anului şcolar. E actul normativ prin care decontăm cheltuieli pentru achiziţionarea de tablete pentru elevi, decontăm cheltuielile pentru măşti şi alte echipamente de protecţie, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice care au nevoie”, a declarat Ludovic Orban, la debutul ședinței de Guvern.

Orban a spus apoi că mai mulți miniștri vor trebui să aibă o ședință cu reprezentanții autorităţilor locale pentru a stabili în detaliu măsurile necesare în pregătirea anului școlar: „Doamnă vicepremier (Raluca Turcan – n.r.), vă solicit să avem şedinţă cu reprezentanţii asociaţiilor autorităţilor locale, cu asociaţia municipiilor, oraşelor, comunelor, împreună cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a stabili în detaliu măsurile care trebuie luate pentru pregătirea anului şcolar”.

Guvernul urmează să aloce bani, prin Programul Operaţional Competivitate, și pentru achiziţionarea unor containere sanitare mobile în şcolile care nu sunt racordate la reţeau de apă şi canalizare. Decontarea cheltuielilor urmează regimul de cost simplificat cu obligaţia beneficiarului finanţării de a depune documente justificative privind costul de achiziţie al acestora. „Depăşirea cheltuielilor cu achiziţia de containere sanitare mobile se suportă de către beneficiarul finanţării”, se arată în proiectul de act normativ.

Ludovic Orban: Nu se pot lua măști chiar pentru toți copiii

Luni dimineață, Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu va putea asigura măști de protecție pentru toți elevii, ci doar pentru cei din zonele defavorizate.

„Noi vom deconta către autoritățile locale cheltuielile care sunt făcute pentru a asigura începerea anului școlar în bune condiții. În ceea ce privește măștile pentru toată lumea, cred că prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile, așa cum a fost și alocarea din Fondul de rezervă pentru achiziționarea de măști pentru persoanele vulnerabile.

Evident că trebuie să existe niște măști suplimentare dacă, din întâmplare, un copil vine fără mască, dar nu se pot lua măști chiar pentru toți copiii”, a explicat prim-ministrul.