Ludovic Orban a dezvăluit ce va face Guvernul dacă CCR va declara neconstituțională legislația referitoare la starea de alertă

Publicat: 09 05. 2020, 18:31
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit care va fi strategia Guvernului în situația în care CCR va declara neconstituțională pe data de 13 mai, legislația referitoare la starea de alertă. În acest sens, premierula dezvăluit că va fi emisă o OUG care să dea Guvernului instrumentele necesare pentru a acționa ulterior expirării stării de urgență.

Astfel, aflat într-o vizită de lucru la Târgul Mureș, premierul a fost întrebat despre posibilitatea ca pe data de 13 mai CCR să declare neconstituțională legislația privind starea de alertă. În acest sens, Ludovic Orban a răspuns: “Vom emite o reglementare de tip OUG care să dea Guvernului și autorităților din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viața și sănătatea cetățenilor români”.

Declarațiile premierului au loc în contextul în care, tot sâmbătă, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a cerut Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în perioada stării de alertă:

„Cerem Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă. Domnilor Orban şi Iohannis: deja aţi făcut o greşeală mare cât Casa Poporului legiferând amenzi care s-au dovedit a fi neconstituţionale. Acum trebuie să daţi banii înapoi. Nu veniţi cu o prostie şi mai mare! Nu puteţi restrânge drepturile cetăţeneşti decât prin lege adoptată în Parlament. Asta spune Constituţia. Nu puteţi face reglementări prin decizii luate în baza stării de alertă numai folosind pandemia pentru a acoperi prostia. Riscul coronavirusului nu poate justifica încălcarea drepturilor omului. Restricţiile, amenzile, sancţiunile sunt necesare, dar trebuie să fie conform legii şi Constituţiei”, a spus Romaşcanu.

Starea de urgență va fi înlocuită de o stare de alertă

Amintim faptul că starea de urgență din România expiră pe data de14 mai, Ulterior, începând cu data de 15 mai, la nivel național va fi instituităstare de alertă. Măsura va veni cu o actualizare a regimului de restricții, așa cum o indicămai multe propuneri în acest sens.

Una dintre principalele măsuri posibileeste ridicarea restricțiilor privindcirculația în interiorul localităților, dacă nu se formează un grup ce depășește număruld e trei persoane. De asemenea, va dispărea obligația complitării declarației pe proprie răspundere.

Premierul Ludovic Orban, critici dure la adresa CCR

Premierul Ludovic Orban a criticat dur deciziaCCR referitoare la amenzile aplicate pe parcursul stării de urgență și pe Avocatul Poporului.

După ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale atât articolul din OUG 1/1999 care a introdus amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, cât și OUG 34/2020, care a majorat nivelul amenzilor, premierul a calificat aceste decizii drept o instigare la nerespectarea legii și nerespectarea regulilor. Mai mult, potrivit premierului, decizia Curții pune în pericol viața și sănătatea fiecărui român.

“Nu cred că putem accepta ce face Curtea Constituțională și cu așa zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, în nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva ca autoritățile, printr-o sesizare și o decizie aCCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor într-o situație atât de gravă cum e cea provocată de noul coronavirus”, a mai spus premierul Ludovic Orban.