Lucian Duță, președintele CNAS: Majorarea CAS-urilor nu este o soluţie potrivită pentru acest moment
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că statul rămâne principalul element de control al activităţii medicale și că noua lege a sănătății urmărește standardizarea activităţii medicale și accesul pacienţilor în sistem în ordinea gravităţii bolilor.
Astfel, banii vor fi colectaţi ca şi până acum de ANAF, vor fi daţi CNAS, care pe criterii trasparente şi obiective îi va da în administrare către casele private.
”Statul rămâne principalul element de control al activităţii medicale. Cu alte cuvinte, nu vom fac altceva decât să dăm în administrare aceşti bani ai pacienţilor, bani privaţi, urmând ca Ministerul Sănătăţii împreună cu CNAS să reglementeze şi să controleze permanent activitatea acestor case”, a spus el.
Potrivit lui Duță, pacienţii vor avea dreptul să se înscrie la ce case private vor dori, iar cei care nu vor opta vor fi repartizaţi automat către casele private. De asemenea, pacienţii vor fi obligaţi să meargă la controlul obligatoriu, iar dacă nu o vor face vor plăti din buzunar serviciile din pachetul de bază, în cazul în care se îmbolnăvesc, a avertizat el.
În ce privește majorarea CAS-urilor, Duță este de părere că aceasta nu este o soluție potrivită în momentul de față.
”Noi nu mai avem posibilitatea să mărim baza de impozitare, nu mai avem cetăţeni pe care să-i impozităm, singura excepţie majoră care se face la ora actuală sunt copiii. Nu putem pune problema să-i impozităm sau să luăm taxe pentru copii. S-a atins maximum de colectare. Să vii acum să măreşti taxele, respectiv CAS-urile este o soluţie nepotrivită pentru acest moment. Repet, din punct de vedere financiar sistemul a atins şi el maximum.”
Despre controversatul subiect al desființării serviciului de urgență SMURD, Lucian Duță a declarat că noua lege nu are în vedere desfințarea acestuia, ci faptul că statul controlează în continuare sistemul.
„Nu este vorba nici de desfiinţarea SMURD-ului, nici de privatizarea sistemului de urgenţă, este vorba de un lucru foarte simplu: statul controlează în continuare sistemul de urgenţă, singurul lucru care ni l-am propus este să scadă banii alocaţi investiţiilor în mijloace fixe, să încercăm să stimulăm achiziţia acestor mijloace de către sistemul privat pe care vrem să-l facem să funcţioneze integrat în acelaşi sistem de stat pe standardele de calitate ale noastre.”