Ministrul Afacerilor Interne și cel al Mediului,Apelor și Pădurilor, Lucian Bode și Tanczos Barna, au participat miercuri la o ședință în sistem de videoconferință cu privire la programul informatic SUMAL 2.0, despre care demnitarul liberal spune că „reprezintă un pas foarte important împotriva defrișărilor ilegale” și „aduce beneficii importante pentru întreg sectorul silvic”.
„Sunt determinat să mă implic total în stoparea defrișărilor ilegale!Am participat astăzi, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna TÁNCZOS, la o ședință în sistem videoconferință cu privire la programul informatic SUMAL 2.0.Acest program reprezintă un pas foarte important împotriva defrișărilor ilegale, un program care aduce beneficii importante pentru întreg sectorul silvic.Astfel, reprezentanții guvernului în teritoriu și șefii structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne au fost informați cu privire la demararea și, mai concret, la eficiența programului SUMAL 2.0, îndeosebi în ceea ce privește prevenirea faptelor ilegale care duc la diminuarea fondului forestier național”, a scris Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, miercuri, pe Facebook.
El a explicat că autoritățile naționale din domeniu vorurmări în timp real tăierile, transporturile, dar și procesările masei lemnoase provenite din păduri.
„Concret, autoritățile naționale care acționează în acest domeniu – Poliția, Jandarmeria, dar și reprezentanții direcțiilor silvice vor putea urmări în timp real tăierile, transporturile, dar și procesările masei lemnoase provenite din păduri.Așadar, responsabili în declararea provenienței materialului lemnos vor fi toți operatorii economici care îl manipulează, de la tăiere și până la prelucrare!Pentru că suntem primii interesați în protejarea fondului forestier național, acest program devenit funcțional permite înregistrarea tuturor acestor operațiuni”, a adăugat Lucian Bode.
Ministrul Afacerilor Interne a îndemnat cetățenii să semnaleze în continuare la 112 eventuale transporturi de masă lemnoasă pe care le identifică în trafic și careridică suspiciuni cu privire la legalitatea lor.
„Nu în ultimul rând, am rugămintea ca în cazul identificării în trafic a unor transporturi de masă lemnoasă care ridică suspiciuni cu privire la legalitatea lor, să semnalați în continuare acest lucru – prin S.N.U.A.U. – la 112, autoritățile având posibilitatea să verifice dacă în acel caz există documente justificative sau, mai grav, dacă este vorba despre o activitate clandestină”, a mai spus Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL 2.0 a devenit operaţional de la 1 noiembrie 2020.