Lucian Bode: România trebuie să investească 72 de miliarde de euro în infrastructura de transport, în următorii 10 ani (VIDEO)

Publicat: 19 11. 2020, 22:25
Foto: Lucian Bode / Facebook

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat joi seară, pentru B1 TV, că România are nevoie de 72 de miliarde de euro pentru implementarea proiectelor de infrastructură de transport din Planul național de relansare economică. El a mai precizat că planul va trebui respectat, indiferent cine vine la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Lucian Bode: Planul național de relansare economică trebuie respectat, indiferent cine vine la guvernare

Ministrul Transporturilor a declarat că Planul național de relansare economică, la care au lucrat liberalii, va trebui respectat și asumat indiferent cine va veni la guvernare după alegerile din 6 decembrie, deoarece este un proiect al României, nu al vreunui partid.

„Noi am venit în fața românilor cu un document public asumat – Planul național de relansare economică. Parte a acestui document e planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, perioada 2020 – 2030.

Noi, la minister, am gestionat acest document și în urma analizei pe care am făcut-o cu specialiștii și prin consultare cu instituții financiare cu mediul academic, cu ONG-uri și sindicate, am ajuns la concluzia că e (…) și un angajament pe care, indiferent cine va veni la guvernare, va trebui să-l respecte, că e angajamentul României, nu al unui partid politic”, a declarat Bode, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Lucian Bode: 72 de miliarde de euro sunt necesare pentru investițiile în infrastructura de transport

Bode a susținut apoi că România are nevoie de 72 de miliarde de euro pentru implementarea proiectelor de infrastructură de transport din Planul național de relansare economică. El a explicat și de unde vor veni banii.

„În consecință, noi am ajuns la concluzia că, în următorii 10 ani, România trebuie să investească 72 de miliarde de euro în infrastructura de transport.

De unde luăm acești bani? Am venit cu un angajament să alocăm 2% din PIB pentru sectorul Transporturilor, în medie, în următorii ani. Asta înseamnă 4 miliarde de euro. Azi avem aproape 3 miliarde de euro bugetul Ministerului Transporturilor, ceea ce nu e puțin lucru. Bugetul Ministerului a fost în permanență văduvit și rectificat negativ, azi avem cel mai mare buget. 2% din PIB pentru Transporturi e un angajament al PNL pe care va trebui să-l respectă.

Avem 30 de miliarde de euro din planul de recuperare și reziliență. Săptămâna viitoare, vom prezenta public pe fiecare axă în parte. Vom încerca să accesăm cât mai mult din cele 20 de miliarde din recuperare și reziliență. Cred că jumătate din sumă poate fi accesată și chetuită pe proiecte din zona infrastructrurii de transport.

Noi vom prezenta, săptămâna viitoare, un document despre cum vom recupera din decalajele față de celelalte state, cum ne creștem reziliența, cum reformăm instituțiile precum CNAIR și CFR, ca să atragă mai muți bani europeni și să respetcăm cele trei condiții: contractele să fie semnate până în 2022, să fie recepționate până în 2026 și să îndeplinească condițiile de mediu și de digitalizre.
Niciun municipiu reședință de județ nu va trebui să rămână neconectat la rețeaua principală”
, a mai declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pentru B1 TV.