Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, susține că raportul Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj confirmă faptul că teza sa de doctorat nu reprezintă un plagiat, motiv pentru care titlul său de doctor este menținut. El a lansat și un atac la adresa USR.
Comisia de etică a UBB a publicat, marți, un raport după verificările făcute asupra tezei de doctorat a lui Bode. Analiza a vizat strict acuzațiile de plagiat, nu și cele privind calitatea lucrării.
Comisia în cauză a stabilit că există „o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei.
„Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare. (…) Acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”, a mai precizat Comisia de etică a UBB, în raportul său.
„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.
Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.
În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”, a reacționat, pe Facebook, Lucian Bode, după publicarea raportului.
Acesta a precizat apoi că va revizui printr-o erată erorile de citare, „cu toate că nu am această obligație legală”.
Liberalul a lansat apoi un atac la adresa USR, partidul care a vorbit pe larg despre lucrarea sa de doctorat, acuzând inclusiv că aceasta conține fragmente copiate de pe Wikipedia.
„Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.
Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.
Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale”, a mai scris Lucian Bode.