Lucian Bode: Departamentul de Stat al SUA a scos România de pe lista de supraveghere pentru traficul de persoane. Suntem ferm angajați în combaterea acestui flagel

Lucian Bode: Departamentul de Stat al SUA a scos România de pe lista de supraveghere pentru traficul de persoane. Suntem ferm angajați în combaterea acestui flagel
Foto: Guvernul României / Facebook

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a anunțat, marți, că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, în urma publicării raportului anual privind traficul de persoane. Documentul arată progresele făcute de autoritățile române în ultimul an, a spus ministrul.

Bode: Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional

„Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an.

Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”, a transmis Bode, pe Facebook.

Acesta a precizat că nu a crezut nicio clipă că România va fi retrogradată și asta pentru că țara noastră are structuri, legislație, planuri de acțiune și fonduri utilizate tot mai eficient în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

Ministrul a insistat apoi că România e ferm angajată în combaterea traficului de persoane.

„Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituții și cu siguranță ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim.

Aș vrea să subliniez că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic”, a mai scris Lucian Bode.

El a precizat apoi că sprijinul oferit de premierul Nicolae Ciucă în acest efort a fost unul esențial. Totodată, ministrul de Interne a mulțumit structurilor specializate și autorităților române pentru efort și cooperarea cu partenerii externi.

Ce prevede Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane

Raportul subliniază aspectele pozitive, dar face și recomandări ca țara noastră să prevină și să combată chiar mai eficient traficul de persoane.

Documentul remarcă progresele făcute de România în ultimul an, în special în ceea ce privește creșterea numărului de investigații penale, creșterea numărului de condamnări a traficanților, adoptarea legislației pentru protecția categoriile de persoane vulnerabile și defavorizate

De asemenea, au fost apreciate cooperarea polițienească internațională și rezultatele pozitive ale ANITP în zona de prevenire și cooperare interinstituțională.

Raportul a apreciat și modul în care Guvernul României a gestionat afluxul de refugiați ucraineni, inclusiv prin luarea de măsuri pentru a preveni și combate eventuale cazuri de trafic de persoane.

Un alt aspect pozitiv a vizat alocarea de fonduri suficiente pentru îndeplinirea standardelor privind combaterea traficului de persoane, precum și consolidarea cooperării cu organizațiile non-guvernamentale.

„Vreau să evidențiez dialogul foarte bun pe care l-am avut la 16 mai 2022, la Washington, cu doamna Kari Johnstone, Director al Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficul de Persoane, din cadrul Departamentul de Stat. A fost o foarte bună oportunitate de a prezenta eforturile Guvernului României, cu puțin timp înainte de publicarea Raportului, astfel încât partea americană să aibă posibilitatea de a primi date și informații direct de la MAI, având în vedere multitudinea de surse existente pentru colectarea de date.

Vă asigur că MAI rămâne în continuare angajat să coopereze atât cu celelalte autorități române, cât și cu societatea civilă și partenerii externi pentru a identifica soluții concrete și a avea un răspuns integrat în problematica combaterii și prevenirii traficului de persoane”, a mai transmis ministrul Lucian Bode

Urmăriți B1TV.ro și pe
`