Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a declarat, joi, că pensiile militare nu sunt totuna cu cele speciale și că pensiile de serviciu ale militarilor şi poliţiştilor sunt „undeva la 5,2 miliarde de lei presiune pe buget”.
Marți, Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, afirmase că problema pensiilor speciale poate fi rezolvată numai prin colaborarea dintre miniștrii care deţin portofolii în domenii în care există beneficiari de astfel de pensii.
Anterior, și Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, susținuse că pensiile militarilor nu sunt „pensii nesimțite”.
„Sunt de acord ca pensiile să fie plătite pe principiul contributivităţii și ca în România să nu avem pensii speciale, dar cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greşeală.
Vorbim de 97.000 de pensionari proveniţi din sistemul de ordine publică, de pensii între 1.000 şi 2.500 lei, într-un număr de circa 21.000, pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul a insistat că pensiile militare și pensiile speciale nu-s totuna: „ Nu cred că e corect să punem semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale, dar sunt de acord să existe o discuţie şi în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”.
Bode a mai precizat că „22-23% din bugetul Ministerului de Interne merge către această componentă”.
Pe acest subiect s-a pronunțat recent și ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
„Pensiile militare sunt pensii de serviciu, pentru că în timpul exercitării profesiei, militarii au tot felul de restricții (spre exemplu, nu au voie să aibă inițiative antreprenoriale, familiilor lor le este interzisă participarea în anumite tipuri de afaceri).
Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care militarii îl fac pe durata în care aceștia își exercită profesia. Nu putem vorbi despre pensiile militare în termeni de ‘pensii nesimțite’”, a transmis Dîncu.