Jurnalista de investigație Emilia Șercan a remarcat că Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, a scris în teza de doctorat „Fukuyama”, numele unui celebru politolog și specialist în relații internaționale,” în loc de „Fukushima”, centrala din Japonia unde a avut loc dezastrul nuclear din 2011.
„Descrierea pentru poza de mai jos ar putea fi: Pățăști când dormi cu Fukuyama sub cap inclusiv pe bancheta din spate. Printscreen-ul de mai jos este de la pagina 101 din teza rafinatului om de știință dr. Lucian Bode. Este o evidentă eroare. În loc de Fukuyama – om de știință (nu chiar de calibrul lui dr. Bode), politolog, economist și specialist în relații internaționale – trebuia să fie Fukushima, centrala nucleară din Japonia unde s-a produs un dezastru nuclear după un cutremur devastator din 2011”, a scris Emilia Șercan, vineri, pe Facebook.
Jurnalista a subliniat că „o astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe într-o teză de doctorat susținută în 2018, deci la șase ani după debutul scandalurilor despre plagiat și impostură”.
„O astfel de eroare nu ar fi trebuit să existe dacă conducătorul de doctorat își făcea treaba, dacă comisia de îndrumare își făcea treaba, dacă cei trei referenți care au validat acordarea tezei de doctorat își făceau treaba și dacă comisia CNATDCU care a confirmat acordarea titlului își făcea treaba”, a adăugat ea.
Eroarea nu fusese observată nici de USR, nici de Comisia de Etică a UBB.
„Eroarea nu a fost sesizată nici de cei din USR care au transcris recent teza lui dr. Bode la Biblioteca Națională, dar nici de Comisia de Etică a UBB care a analizat seizarea USR. Am sesizat-o eu, citind și analizând cătinel, ca de obicei”, a adăugat Emilia Șercan.
Jurnalista spune că la ședința de joi a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) au venit și ministrul Educației, Ligia Deca, și secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, iar „descinderea celor doi” s-a produs pentru a le transmite membrilor CNATDCU că „nu au voie să verifice teza de doctorat a ministrului de Interne dr. Lucian Bode și nicio altă teză de doctorat ca urmare a deciziei Curții Constituționale.
Totuși, potrivit Emiliei Șercan, una dintre veștile proaste pentru „groparii sancționării plagiatelor și a integrității academice” este că titlurile de doctor pot fi retrase de instanțele de judecată, în mod definitiv și irevocabil.
„Ieri dimineață a avut loc ședința lunară a CNATDCU. După reînființarea instituției în 2016, aceste ședințe au loc în Ministerul Educației, deși înainte aveau loc într-un spațiu relativ neutru – sediul UEFISCDI.
La ședința CNATDCU de ieri și-au făcut apariția ministrul Educației Ligia Deca și secretarul de stat pentru învățământ superior Gigel Paraschiv.
Descinderea celor doi, că vizită nu știu dacă pot să îi spun, s-a produs pentru a transmite un mesaj clar membrilor CNATDCU: nu au voie să verifice teza de doctorat a ministrului de Interne dr. Lucian Bode și nicio altă teză de doctorat ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României din iunie, care a spus ca un titlu de doctor nu mai poate fi retras printr-o procedura administrativă – adică printr-o decizie a CNATDCU.
S-a împlinit ceea ce și-a dorit dublul academician Sorin Cîmpeanu, în spatele căruia s-au grupat susținătorii săi – inclusiv actualul ministru al Educației, mare parte a rectorimii și tot felul de politicieni impostori -, dar și gașca lui de executanți, în frunte cu eternul secretar de stat Gigel Paraschiv.
Vestea proastă pentru groparii sancționării plagiatelor și a integrității academice este că nicio decizie a CCR nu le va lua dreptul jurnaliștilor de scrie despre plagiatele lor. Nimeni pe lumea asta nu va opri jurnaliștii să analizeze teze, cărți, lucrări etc.
Și mai e o veste proastă: dacă CNATDCU nu mai poate retrage titlurile de doctor, ele pot fi retrase de către instanțele de judecată. În mod definitiv și irevocabil”, a mai scris Emilia Șercan, vineri, pe Facebook.