Liviu Pop: Salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate

Liviu Pop: Salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate
Foto: business24.ro

Chiar dacă Hidroelectrica se află în insolvenţă, salariile angajaţilor nu pot fi modificate. Cel puţin, nu până în luna septembrie, atunci când „se va termina situaţia din companie”, a spus  ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

În urmă cu o săptămână, Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica, declara că salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.600 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii.

Nu există pârghiile prin care să modifici salariul cuiva. Salariul într-o companie cu contract colectiv de muncă încheiat poate fi schimbat în momentul în care se schimbă acest contract. Conform discuţiilor cu FMI, în septembrie se termină situaţia de la Hidroelectrica.„, a spus Liviu Pop.

Ministrul mai spune că, pentru prima dată după trei ani,  bugetele companiilor de stat au fost aprobate de Guvern.

Urmează ca toate organigramele şi fondul de salarii ale acestor companii să fie aprobate tot cu acordul Guvernului, în sensul în care directorul companiei, dacă are cel mai mare salariu, celelalte să fie pe o grilă descrescătoare. Sunt companii de stat în care salariul directorului este cel mai mic. Există companii de stat care au angajat în anul 2010, când nouă ni s-au redus salariile, la centru, 48 de consilieri ai directorului cu salarii între 8.000 şi 10.000 de lei”, a spus Liviu Pop.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Hidroelectrica,  a fost încheiat în anul 2005 şi expiră în 2014.  Firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a publicat, săptămâna trecută, raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România.

Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către „băieţii deştepţi”, managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`