Liviu Dragnea și-a trimis fostul aghiotant în Israel să-i pregătească terenul premierului Viorica Dăncilă

Publicat: 24 04. 2018, 16:25

În contextul anunțului făcut de Liviu Dragnea potrivit căruia există un memorandum de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă va face, miercuri şi joi, o vizită fulger în Israel.

Are însă terenul pregătit de o altă delegaţie care a ajuns încă de duminică în Israel. Delegaţie condusă de nimeni altul decât Adrian Mlădinoiu, om de bază al lui Liviu Dragnea.

Devenit acum secretar de stat la secretariatul general al Guvernului, Mlădinoiu a lucrat în cadrul Ministerului de Interne la fosta unitatea „Acvila”, creată în 2003 ca unitate de elită anti-tero. În 2012, ca angajat al SPP, a fost desemnat să aibă grijă de ministrul de Interne de atunci, Liviu Dragnea. Apoi, a devenit consilier parlamentar în cabinetul acestuia. În paralel, actualul secretar de stat a lucrat și ca asistent manager la o firma despre care presa susține că ar fi o subsidiară a companiei TelDrum.

Preşedintele Klaus Iohannis ia poziţie înainte de vizita fulger a premierului Viorica Dăncilă în Israel, săptămâna aceasta! Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar da cu piciorul la peste 50 de ani de diplomaţie a României în Orientul Mijlociu, spune şeful statului. Klaus Iohannis transmite Guvernului şi un alt mesaj: ţara noastră trebuie să respecte legislaţia internaţională, care nu prevede mutări ale misiunilor diplomatice din Tel Aviv.

Presedintele spune că doar dupa ce se vor lamuri lucrurile între statul Israel si Autoritatea Palestinianã cu privire la Ierusalim se va putea discuta concret despre mutarea Ambasadei. Altfel, toate partile isi vor pierde credibilitatea in diplomatia romaneasca.

De partea cealaltă, premierul israelian Beniamin Netaniahu l-a invitat pe Liviu Dragnea în Israel, liderul PSD fiind cel care a anunţat că Executivul a adoptat un memorandum de începere a procedurilor pentru mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Iar epistola e una destul de personală: „Dragă Liviu, de abia aștept să ne vedem, curând, în Ierusalim!” îi scrie Netaniahu lui Dragnea.

În rest însă, iniţiativa lui Dragnea nu e deloc bine văzută. Premierul palestinian, Rami Hamdallah, avetizează Romania că o astfel de acţiune ar constitui o încălcare a legilor internaţionale şi a rezoluţiilor ONU şi ar distruge şansele de pace şi de creare a unui stat palestinian. Şi Comisia Europeană a dat un mesaj tăios, subliniind că toate ambasadele statelor Uniunii Europene în Israel se află şi ar trebui să rămână la Tel Aviv.