S-a dat de gol. Dragnea a recunoscut că se folosește de Tudorel Toader pentru a interveni în Justiție

Publicat: 25 09. 2018, 08:53
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea a declarat că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la Curtea Supremă.

”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a afirmat Dragnea, întrebat despre o solicitare de sesizare a Curții Constituționale pe acest subiect.

Duminică seară, șeful PSD afirmase că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la Curtea Supremă făcut cu încălcarea legii: ”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”.

Jurnalistul Liviu Avram a explicat, într-un articol pentru Adevărul, că Liviu Dragnea a ajuns în această situație fix din cauza incompetenței oamenilor pe care i-a pus în Comisia condusă de Florin Iordache (PSD). Aceștia au avut grijă să măcelărească Legile Justiției și Codurile Penale, dar ”au acum toate motivele să se uite unii la alţii şi să-şi muşte unghiile că n-au făcut şcoala la timpul ei sau că n-au dat mai des pe la cursuri”.

”Ei au schimbat, e adevărat, algoritmul de compunere a acestor complete (de cinci judecători), dar au lăsat neschimbat momentul în care aceste complete se compun: la începutul anului. Cum legea a fost schimbată la mijlocul anului, autorii au omis să introducă o normă tranzitorie, care să precizeze ce se întâmplă cu completele formate la începutul anului 2018 după vechea reglementare. În lipsa unei asemenea norme exprese, se aplică un principiu juridic consacrat, cel al continuităţii: completele formate la începutul lui 2018 îşi continuă activitatea până la pronunţarea verdictului, iar noile complete se constituie la începutul anului viitor, aşa cum spune legea. Cine citeşte legea veche şi legea nouă, aşa cum sunt ele, dar cu capul limpede şi nu cu mintea afectată de panică, nu poate da o altă interpretare”, a explicat jurnalistul Liviu Avram.

În dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Primul termen al apelului se va judeca pe 8 octombrie, la Curtea Supremă. Dosarul a fost repartizat completului de cinci judecători P1 – Penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme, Iulian Dragomir.