Liviu Dragnea: O să insist pentru scoaterea imunității parlamentare din Constituție

Liviu Dragnea: O să insist pentru scoaterea imunității parlamentare din Constituție
Foto: psd.ro

Liderul PSD, Liviu Dragnea a vorbit, pe larg în emisiunea ”După 20 de ani” de la ProTV, despre imunitatea parlamentarilor. Un subiect greu, pe care mulți dintre aleșii noștri se tem să-l abordeze. Liviu Dragnea se declară total împotriva imunității parlamentare.

”Chiar cu părere de rău. O să insist pentru scoaterea imunității parlamentare din Constituție. Mie îmi face rău fizic să decid eu, care nu sunt judecător, destinul unui om. Trebuie să lăsăm judecatorul să decidă”,  a spus Dragnea.

Este mai mult decât ciudat să auzi asta din partea unui lider PSD, dar se pare, că lucrurile încep să se miște și în politica românească. În momentul de față, imunitatea parlamentară, este prezentată în articolul 72 din Constituție astfel:

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Schimbarea PSD

Conform declarațiilor lui Liviu Dragnea, PSD este în momentul față cel mai modern partid din România, singurul care face schimbări reale și își dorește ca, pe viitor, clasa politică să-și recâștige credibilitate în fața cetățenilor.

Primul pas propus de Dragnea în acest sens este codul de conduită al PSD, care va fi adoptat săptămâna viitoare. Acesta va reglementa mult mai bine cine merită și cine nu să facă parte din partid, în funcție de conduita morală.

În ceea ce privește alegerile din 2016, președintele PSD a prezentat o idee ce ne duce gândul la democrația directă. Conform declarațiilor lui Liviu Dragnea, lista consilierilor locali și județeni va fi, mai întâi, prezentată și acceptată de electorat. Abia după avizul cetățenilor ea va fi depusă oficial pentru alegeri.

Codul de conduită, încercarea de atragere în politică a unor oameni noi și avizarea de către cetățeni a listei consilierilor locali și județeni sunt plusurile cu care PSD abordează campania din 2016. Schimbările făcute de Dragnea în PSD nu sunt nici pe departe suficiente, dar ele sunt un început care ne dă speranțe cu privire la clasa politică românească.

Liviu Dragnea: „România are nevoie de un nou proiect naţional”

Liderul PSD susține că România are nevoie de un proiect naţional, care să fie acceptat şi adoptat de toate partidele.

Dragnea a mai amintit în cadrul emisiunii ”După 20 de ani” de proiectul Unirii, realizat de generaţia de politicieni de la 1918, şi de proiectul integrării europene şi nord-atlantice, care a ghidat clasa politică după 1989. România nu are, în prezent, un proiect de aceeaşi anvergură, aceasta fiind una din cauzele crizei din ultimii ani.

Liviu Dragnea a enumerat mai multe obiective importante, care ar trebui realizate în perioada următoare, printre ele aflându-se revizuirea Constituţiei, descentralizarea administraţiei publice, un nou pact pentru educaţie şi construcţia unei autostrăzi „care să treacă munţii”.

Preşedintele PSD a declarat că partidul său este gata să participe la construcţia unui consens politic pentru realizarea acestor obiective.

Nu este pentru prima dată când Liviu Dragnea vorbeşte despre un astfel de proiect naţional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`