Liviu Dragnea, chemat să dea explicații în fața procurorilor DNA

Liviu Dragnea, chemat să dea explicații în fața procurorilor DNA
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deși a fost eliberat din închisoare, de curând, Liviu Dragnea rămâne în atenția procurorilor. Fostul președinte al PSD a fost chemat luni, 26 iulie, la DNA. Fostul politician  va merge în fața procurilor de la ora 13:00.

Anunțul a fost făcut duminică, de către omul de încredere al lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu, cel care a fost secretar general al partidului. Ștefănescu, îndepărtat din prim-plan de noua conducere a PSD, susține că Dragnea este victima unor abuzuri ale justiției din România.

„Vreau să fac un anunţ! Hărţuirea lui Liviu Dragnea continuă! Mâine a fost convocat la DNA, exact la ora când medicii îi programaseră RMN! Pe o chestie de procedură la care, în mod legal, puteau participa doar avocaţii! Singuri, fără el! Dar sistemul ăsta ticălos şi rezist nu se lasă!

Teama de Dragnea transpiră prin toţi porii lor, frica de ceea ce au făcut i-a înnebunit pe toţi! Abuzurile astea, în formă continuată, dovada clară a unor spaime imense. De care, într-un viitor apropiat, ştiu şi ei că vor răspunde!”, a transmis Codrin Ștefănescu într-o postare pe Facebook.

Liviu Dragnea, cercetat în dosarul vizitei în SUA

La începutul anului în curs, DNA a anunțat începerea urmăririi penale a lui Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA, în care fostul șef PSD este suspectat de trafic de influență și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.  Pe 17 mai, DNA a anunțat trimiterea în judecată a fostului șef al Camerei Deputaților, în acest dosar.

Ce ar fi fost dispus să ofere Liviu Dragnea pentru a obține o fotografie cu Donald Trump. Detalii din rechizitoriu:
Rechizitoriul întocmit de procurori arată că Liviu Dragnea i-ar fi constrâns pe premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, și pe o serie de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne să ofere contracte ale Armatei Române către o companie americană, care era controlată de un apropiat al lui Donald Trump. În schimb, Liviu Dragnea ar fi obținut o vizită în SUA la inaugurarea lui Donald Trump, în ceea ce ar fi fost un exercițiu semnificativ de imagine și poate chiar mai mult.

Totodată,prin Cristian Burci, liderul PSD de la acel moment i-a indicat lui Elliot Broidy, omul care l-a invitat la ceremonia de învestire, potențiale oportunități de afaceri în România – printre acestea, elicopterele Bell, avioanele F-16, Fondul Suveran (celebra idee a lui Liviu Dragnea de a strânge companiile de stat profitabile într-un fond de investiții) și Roșia Montana, se arată în rechizitoriu.

Precizările DNA despre rechizitoriul întocmit:

I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

Ioan Niculae rămâne în închisoare. Tribunalul Constanța a anulat eliberarea condiționată
– asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

– asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

Ce pedeapsă riscă Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA

Conform primului alineat din Articolul 291al Codului Penal, care se referă la infracțiunea de trafic de influență,„pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

În plus, Articolul 13 din Legea 78/2000 prevede că „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`