Liviu Avram: Politicienii au început să-şi revină din şocul creat de votul românilor din 16 noiembrie şi, încet-încet, revin la năravurile proaste care i-au făcut atât de detestaţi

Publicat: 11 03. 2015, 23:30
Foto: Youtube.com

În mai puțin de patru luni de când ocupă fotoliul de la Cotroceni, Klaus Iohannis s-a enervat de două ori: o dată pe aeroportul din Paris, când gărzile de corp nu i-au luat la timp paltonul, şi a doua oară pe aeroportul Otopeni, când i l-au luat prea devreme.

Față de situația politică din țară, șeful statului pare să aibă o răbdare infinită.

După ce la preluare mandatului de către Iohannis, la apelul acestuia, parlamentarii  s-au strâns ca oile şi au votat – atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat – ridicarea imunităţii pentru cinci parlamentari, aleșii noștri par a-și fi uitat bunul obicei. În doar câteva săptămâni doi dintre demnitari, Varujan Vosganian și Laszlo Borbely, au fost scăpați din ghearele DNA chiar de către colegii lor care militează pe la televizor  împotriva corupției.

În acest context, jurnalistul Liviu Avram, afirmă că “politicienii au început să-şi revină din şocul creat de votul românilor din 16 noiembrie şi, încet-încet, revin la năravurile proaste care i-au făcut atât de detestaţi.”

“Cel mai probabil, răfuielile personale şi poliţele restante au avut un rol hotărâtor. Aceste două exemple sunt mai degrabă excepţia. Pentru că în partea cealaltă, la rubrica „aşa nu se face”, bilanţul este mult mai consistent.”, scrie jurnalistul într-un articol publicat pe Adevărul.ro, completând cu următoarele exemple:

* Premierul Ponta îşi dedică scandaloasa ordonanţă prin care poate renunţa la doctorat să dea socoteală pentru plagiat

* Senatorii se lasă corupţi de duhul sfânt pogorât asupra lor de Varujan Vosganian şi resping cererea de ridicare a imunităţii parlamentare.

* Comisia de Cod Electoral păstrează prevederea ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, deşi preşedintele Iohannis le-a sugerat că ar fi bine să ne mai gândim dacă e o idee bună.

 * Tot Comisia de Cod Electoral propune plenului ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi prin votul indirect al consilierilor, cu toate că preşedintele a sugerat că nici asta nu e o idee tocmai bună.

* Legea de finanţare a partidelor politice, aşa cum e negociată acum în Parlament, lasă o incredibilă posibilitate de fraudare a bugetului: candidaţii pot contracta împrumuturi de la persoane fizice sau juridice, pentru a-şi finanţa campania, dar îşi vor recupera banii de la buget, dacă întrunesc cel puţin 3% din voturi.

* Deputaţii se lasă şi ei copleşiţi de „valoarea emoţională” (după cum s-a exprimat un pesedist) a discursului lui Laszlo Borbely şi resping cererea de ridicare a imunităţii parlamentare.

* Calendarul pentru noua Constituţie e deja stabilit, o vom vota în noiembrie – răstimp în care vor fi şi două luni de vacanţă parlamentară. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc cam ce Constituţie vom avea.

“Toate acestea sunt decizii şi gesturi politice importante, care arată un singur lucru: nu doar că nu întrezărim nicicum un „alt fel de a face politică”, dar că ne îndepărtăm tot mai mult de acest deziderat afirmat copleşitor la votul din 16 noiembrie. Iar principalul beneficiar al acestui vot pare că rămâne tot mai singur, tot mai izolat, tot mai lipsit de mijloacele de a-şi impune voinţa, fără a sesiza că ăştia (şi ai lui, şi ceilalţi) i se închină în faţă şi-l maimuţăresc pe la spate. El are o problemă cu paltonul.”, concluzionează Liviu Avram.