Lista tuturor beneficiilor de care se bucură un parlamentar al României

Publicat: 27 11. 2020, 18:14
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mandatul de parlamentar vine, pe lângă un salariu generos și cu o mulțime de alte beneficii pentru aleșii neamului.

Un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la 11.000 de lei, iar în cazul în caredeține o funcție de conducere în cadrul unei comisii de specialiate sau în conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, indemnizaţia poate ajungepână la 14.000 de lei.

În cazul în care acesta nu are domiciliulîn Bucureşti sau Ilfov, mai încaseazăîncă aproximativ 10.000 de lei pentru cazare.

Deputaţii şi senatorii nu trebuie să scaotă bani din buzunar nici pentru transport, pentru căau gratuitate pe tren și o călătoriedus-întors cu avionul,pentru deplasările interne, pe săptămână. În ceea ce privește suma forfetară,care acoperă cheltuielile din birourile parlamentare din teritorii, adică salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi etc, aceasta poate depăși 20.000 de lei.Pe lângă aceste beneficii, parlamentarii beneficiază și de abonament telefonicîn limita a 10 euro, telefon de serviciu,tableta sau laptop și pașaport diplomatic.

Lista atribuțiilor parlamentarilor în România

Cele mai importante atribuții ale parlamentarilorromâni suntelaborarea, dezbaterea şi votarea legilor.

După alegeri, parlamentarii trebuie săînainteze preşedintelui o propunere de premier. Cabinetul de miniștri și programul de guvernare sunt validate tot prin votul lor. Dacă în cei patru ani de mandat, deputații și senatorii sunt nemulţumiţi de prestaţia Guvernului, pot vota o moţiune de cenzură prin care să îi demită pe premier şi pe miniştri.

În situaţie de criză, Parlamentul poate declara starea de război, mobilizarea şi încetarea ostilităţilor militare.

Dacă trei zile pe săptămână parlamentarii lucrează la București, vinerea este dedicată alegătorilor. La cabinetele parlamentare din țară, deputații și senatorii iau seamă depropunerile și doleanțele cetățenilor.

Scandalul pensiilor speciale

Introduse din 2015, pensiile speciale rămân un subiect fierbinte în rândul parlamentarilor.

În România, o pensie specială poate fi cuprinsă între2.000 și 13.000 de lei, iar aproximativ800 de foști parlamentari o primesc în acest moment.

Pe 24 noiembrie,un nou scandal s-a iscat, după ce mai mulți parlamentarii au amenințat cu demisia, ca să demonstreze că nu își doresc acest beneficiu, deși renunțarea la pensie se poate face fără demisie.

Parlamentarii USR,Marcel Ciolacu și liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, au anunțat că sunt dipuși să-și dea demisia pentru a nu beneficia de pensia specială. PNL, PMP și UDMR au acuzat jocuri electorale.

Potrivit legii, pensia pe care o încasează foștii parlamentari poartă denumirea de indemnizație pentru limită de vârstă și se acordă la cerere. Așadar, un fost parlamentar care ajunge la vârsta pensionării poate să nu beneficieze de indemnizație dacă nu depune cererea.