Lista celor zece candidați la alegerile prezidențiale: Cine este OFICIAL în cursa electorală, cine așteaptă încă decizia BEC și cine nu mai candidează (GALERIE FOTO)

Publicat: 23 09. 2019, 20:40

S-a încheiat oficial înscrierea în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Biroul Electoral Central a validat până acum, înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă și Theodor Paleologu.

Dacă la început şi-au exprimat intenţia de a intra în cursă 25 de candidaţi, doar zece dintre ei au reuşit să strângă cel puţin 200.000 de semnături cerute de lege. Șase au fost deja validați de către Biroul Electoral Central.

Cele mai multe semnături le-a strans președintele Klaus Iohannis, peste două milioane.

Și Viorica Dăncilă a strâns un numar important de semnaturi, peste un milion.

Ceilalti candidați s-au mulțumit să îndeplinească pragul minim, de 200.000.

Lovitura de teatru vine însă în cazul lui Viorel Cataramă. Deşi BEC a respins candidatura sa, CCR a admis contestația depusă de acesta.Cataramăa reactionat dur la adresa reprezentanților BEC.

„Așa cum am declarat imediat după aflarea Deciziei BEC, încercarea de înlăturare a mea din competiția pentru președinția României s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Din acest motiv, plenul CCR, în unanimitate, a invalidat hotărârea sus-menționată și a dispus respectarea drepturilor mele prevăzute de Constituție, admițându-mi candidatura. Nu pot să nu remarc faptul că, în ultimul timp, BEC tinde să acționeze ca un actor politic, deși nu are această atributie”, a spus Cataramă.

În schimb, Miron Cozma a fost scos din cursă după ce a venit cu mai multe semnături trase la xerox. cei de la BEC au precizat că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii.

Ultimele candidaturi, cele care au fost depuse duminică seara, vor fi analizate până marţi, atunci când BEC va anunţa lista oficială a competitorilor înscrişi în cursa prezidenţială. Este vorba despre Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels din partea Partidului Puterii Umaniste şi Alexandru Cumpănaşu.

Florentin Pandele s-a retras, iar Liviu Pleşoianu, Claudiu Crăciun şi Andrei Valentin Stoican au anunţat că nu au strâns suficiente semnături.

Eventualele contestaţii pot fi depuse, până miercuri la Curtea Constituţională, urmând ca vineri, 27 septembrie, după soluţionarea sesizărilor, să se contureze lista finală a aspiranţilor la fotoliul de preşedinte.

Până în acest moment, a fost despusă şi o contestaţia împotriva candidaturii Vioricăi Dăncilă, însă aceasta a fost respinsă.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar turul al doilea pe 24 noiembrie.

Românii din străinătate pot vota la primul tur de scrutin între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.