Lipsa de reacție a deputaților în privința prescrierii plagiatului în tezele de doctorat și în ceea ce privește mandatele rectorilor, criticată dur de Alianța organizațiilor studențești

Lipsa de reacție a deputaților în privința prescrierii plagiatului în tezele de doctorat și în ceea ce privește mandatele rectorilor, criticată dur de Alianța organizațiilor studențești
Foto: Pixabay

Reprezentanții ANOSR critică posibilitatea prescrierii plagiatului în tezele de doctorat, într-un termen de un an. Alianța organizațiilor studențești consideră că acest lucru este “inacceptabil și rușinos” și critică lipsa de reacție a deputaților.

Criticile lansate de reprezentanții studenților

În același timp, ANOSR acuză deputații că “au oferit posibilitatea ca aceia aflați în funcție de aproape 8 sau chiar 12 ani să candideze pentru încă 2 mandate de câte 5 ani”.

Totodată, organizația condamnă refuzul parlamentarilor de a susține propunerea ca studenții să aibă o pondere de 25% din totalul electoratului, în procesul de alegere a rectorilor, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri.

Principalele critici și nemulțumiri exprimate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România:

“Criticăm însă lipsa de reacție a deputaților la posibilitatea prescrierii plagiatului în tezele de doctorat într-un termen de un an de la momentul acordării titlului de doctor, ceea ce, în opinia ANOSR, este inacceptabil și rușinos față de standardele pe care mediul universitar ar trebui să le impună.”

“De asemenea, condamnăm refuzul deputaților de a susține propunerea cu privire la asigurarea ponderii studenților în proporție de 25% din totalul electoratului în procesul de alegere a rectorilor. Respingerea amendamentului privind creșterea participării studenților în electorat, fals motivată prin imposibilitatea de a operaționaliza această solicitare, arată importanța care (nu) li se acordă studenților, în calitate de „parteneri egali” în procesul educațional, și modul în care este pus în practică principiul participării studenților în luarea deciziilor, susținut doar declarativ de parlamentari. Mai mult, în aceeași notă, deputații au refuzat să susțină și creșterea ponderii studenților în componența consiliilor  consultative ale Ministerului Educației.”

“Totodată, criticăm faptul că deputații nu au clarificat limitarea mandatelor rectorilor, ci au oferit posibilitatea ca aceia aflați în funcție de aproape 8 sau chiar 12 ani să candideze pentru încă 2 mandate de câte 5 ani, încălcând astfel viziunea democratică generală a schimbării liderilor la intervale determinate de timp și principiul eficienței instituționale.”

ANOSR își exprimă totodată mulțumirea față de includerea în proiectul de lege a unora dintre propunerile susținute de organizație:

“Recunoașterea principiilor transparenței instituționale și participării studenților;

Obligativitatea publicării tuturor hotărârilor organelor de conducere pe site-urile instituțiilor;

Dezbaterea obligatorie a raportului privind respectarea drepturilor și obligațiilor studenților în senatul universitar sau, după caz, consiliul facultății, precum și publicarea acestuia și a măsurilor asumate pentru remedierea eventualelor deficiențe identificate, pe site-ul universității;

Menținerea taxelor de școlarizare anunțate pe toată durata normală a unui ciclu de studii, putând fi indexate cel mult cu rata inflației pentru aceeași promoție de studenți;

Includerea în codurile de etică și deontologie universitară a unor mecanisme de raportare și protecție a victimelor;

Creșterea cuantumului bursei pentru studenții români de pretutindeni astfel încât să fie cel puțin egal cu cuantumul minim al bursei sociale;

Clarificarea privind cumulul bursei sociale cu alte tipuri de burse, atunci când studenții îndeplinesc condițiile necesare.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:04 - Mulți români apelează la ChatGPT pentru a-i ajuta să gestioneze stările de anxietate și depresie. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:55 - Noua taxă care ar putea aduce alte scumpiri și concedieri. „Trebuie să scăpăm urgent de acest impozit” versus „Oamenii de afaceri se plâng de orice”
23:29 - Sorana de la ASIA, implicată într-un accident după ce un șofer a făcut infarct: „Știam cu toții că șansele de supraviețuire sunt mici”
23:25 - Noul trend care poate pune sănătatea copiilor în pericol. Experții avertizează: „Vor fi drame, vor fi rupturi de vieţi”
22:54 - Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, întâlnire de taină cu reprezentanții Otokar, înainte ca ministerul să semneze un contract de 4,26 miliarde de lei cu compania turcească
22:47 - Urșii în căutare de apă fac ravagii în Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Au mâncat mai multe capre și o pasăre emu
22:20 - Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Karmen și Olga Barcari cât timp au fost plecate în „Asia Express”. „Ne-am cunoscut foarte bine”
22:14 - Ministrul Justiției, după noua decizie în Dosarul Mineriadei: „Ion Iliescu are anumite merite politice, poate există și erori, dar aceste lucruri trebuie analizate cu foarte mult discernământ și atenție” (VIDEO)
21:57 - Prețurile din piețe ar putea crește în următoarea perioadă. Cărui factor se datorează scumpirile
21:54 - Elena Lasconi: „Nicușor Dan își dorește să câștige sub orice formă. Faptul că folosește minciuna și manipularea pentru mine nu înseamnă nimic” / “Am prea multe detalii despre acea întâlnire, am și martori” (VIDEO)