Ligia Deca, despre greva din educaţie: Am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. E nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii

Ligia Deca, despre greva din educaţie: Am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. E nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii
Ligia Deca, ministrul Educației. Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, sâmbătă, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ și anul școlar se va termina cu bine. Deca a ținut să precizeze că ministerul pe care îl conduce susține creșterile de salarii în sistem și depune toate eforturile ca acest lucru să se reflecte în legislație.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care liderii de sindicate din învățământ au anunțat demararea campaniei de strângere de semnături pentru declanșarea grevei generale în 22 mai.

Deca, reacție la anunțul privind o posibilă grevă generală în învățământ

„Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a declarat Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ea a ținut să precizeze că Ministerul Educației depune eforturi pentru ca salariile în sistem să fie majorate: „În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”.

Sindicaliștii din Educație se pregătesc de grevă generală

Declarațiile au fost făcute în contextul în care, sâmbătă, sindicatele din învățământ au anunțat că au început strângerea de semnături pentru declanșarea grevei generale, dat fiind că revendicările lor au rămas fără răspuns, iar Guvern chiar vrea să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din domeniu.

Până la grevă, însă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) ”Alma Mater” vor picheta sediul Guvernului pe 25 şi 26 aprilie, iar pe 10 mai vor organiza un marş la care sunt aşteptaţi 15.000 de membri de sindicat.

„Salarizarea mai mult decât deficitară, salarii mizerabile pentru colegi care au studii superioare de lungă durată, salarii de mizerie pentru colegii care reprezintă personalul nedidactic – 1.900 de lei pe lună, în condițiile în care prețurile la utilități au crescut dramatic și rata inflației e cea pe care o știm cu toții, salariile scăzute ale personalului didactic auxiliar, nemulțumirile existente în rândurile directorilor unităților de învățământ preuniversitar, a contabililor, a secretarilor ne determină să recurgem la această formă de protest”, a declarat, pentru B1 TV, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`