Liderul senatorilor PNL confirmă că Predoiu a propus pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, apoi s-a răzgândit. Explicațiile lui Fenechiu, întrebat care sunt diferențele între OUG 13 și legea votată miercuri inclusiv de liberali (VIDEO)
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a recunoscut că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, votat miercuri de senatorii PNL, PSD și UDMR, a fost înaintat printr-un amendament de Ministerul Justiției, condus de liberalul Cătălin Predoiu. După ce votul a stârnit un scandal de proporții, același minister, cu același Predoiu în frunte, a emis un comunicat prin care a anunțat că la dezbaterile din Camera Deputaților va propune un prag de 9.000 de lei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV.
Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir au încercat să afle de la Fenechiu care sunt diferențele între OUG 13, Ordonanța dată în 2017 de Guvernul Grindeanu – Dragnea, care a scos sute de mii de oameni în stradă și care a fost extrem de dur criticată de PNL la vremea respectivă, și legea votată ieri inclusiv de senatorii liberali.
Iată explicațiile:
Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu a fost propus de Predoiu. Tot el a înaintat varianta de 9.000 de lei după ce a reizbucnit scandalul
„Kelemen Hunor declară sus și tare că în ședința coaliției (de duminică seară – n.r.) s-a discutat despre stabilirea pragului și s-a stabilit ca Ministerul Justiției să facă amendamentul. În aceeași ședință a coaliției, s-a discutat despre un prag comparativ cu cel de la evaziunea fiscală. Dacă faci o evaziune fiscală până în 50.000 de euro și acoperi prejudiciul, e contravenție. Dacă faci o evaziune mai mare de 50.000 sau repeți în viitorii cinci ani o infracțiune de acest gen, atunci…
N-a propus Kelemen Hunor, coaliția a agreat ca Ministerul Justiției, în coordonatele discutate, să facă acest amendament”, a declarat Daniel Fenechiu, pentru B1 TV.
Zamfir: Deci Ministerul Justiției a propus pragul de 50.000 de euro și a trimis pe mail acest amendament președintelui Comisiei juridice din Senat…
Fenechiu: Astea sunt informațiile pe care le-am aflat și eu.
Amintim că Predoiu s-a sucit după ce votul din Senat dat amendamentului transmis chiar de Ministerul Justiției a declanșat un scandal de proporții. Spre seară, ministerul condus de el a emis un comunicat în care a anunțat că la dezbaterile din Camera Deputaților va propune un prag de 9.000 de lei.
Au ajuns procurorii să facă legile în România?
„Politica penală în România o face, de regulă, Ministerul Justiției și Ministerul Public. Ei sunt cei care propun soluțiile de politică penală, pentru că ei sunt cei care au toate datele și care cunosc cel mai bine care sunt strategiile care trebuie urmate”, a mai declarat Fenechiu.
Zamfir: Adică procurorii fac legile în România?
Fenechiu: Nu. Procurorii, pe zona de justiție, sunt cei care stabilesc care sunt necesitățile urmăririi penale și păstrării echilibrului…
Zamfir: Eu credeam că legile le face Parlamentul…
Fenechiu: Un minister împreună cu Parchetul au datele necesare și sugerează anumite politici pe care le doresc. Eu, ca parlamentar, fac o inițiativă legislativă sau o face Guvernul și când vizează aspecte de organizare judiciară sau …
Zamfir: Nu asta ați spus mai devreme…. Ați spus că politica penală în țara asta o fac Ministerul de Justiție și Ministerul Public. Păi, Ministerul Public înseamnă Parchetul. Cum, Doamne iartă-mă!, Parcgetul face legea în țara asta?
Fenechiu: Politica penală înseamnă în primul rând o strategie, niște propuneri pentru combaterea fenomenului infracțional.
Care e diferența între OUG 13 și legea votată ieri de senatorii PNL, PSD și UDMR?
Daniel Fenechiu a fost întrebat apoi care sunt diferențele între Ordonanța de Urgență 13, cea care, în 2017, a scos sute de mii de români în stradă și care a fost extrem de dur criticată de liberali, și legea privind pragul la abuzul în serviciu, votată ieri în Senat inclusiv de aleșii PNL.
„Sunt mai multe diferențe, una e legată de faptul că legea pe care am votat-o ieri nu era o lege care să se aplice unui om, nu era făcută ca să salveze un om de pușcărie”, a spus Fenechiu.
Buzăianu și Zamfir: Teoretic, nici OUG 13 nu era ca să salveze un om..
Fenechiu: OUG 13 era făcută pentru Dragnea.
Zamfir: Scria acolo, în textul Ordonanței?
Fenechiu: Pe textul Ordonanței, Dragnea scăpa!
Zamfir: Păi, pe textul legii de ieri, scapă alții! Asta însemană că ați făcut-o pentru cineva anume? Să fim serioși…
Senatorul PNL a insistat că legea de ieri nu e făcută pentru un om, cum OUG 13 era făcută pentru Dragnea.
Zamfir: Și PSD-iștii spuneau că nu-i pentru Dragnea OUG 13. (…) Pare că v-ați opus OUG 13 doar ca să nu scape Dragnea, nu că Ordonanța era greșită. Și asta e grav!
Întrebat concret care e diferența între textul OUG 13 și textul legii adoptate ieri în Senat, el a spus că nu știe, pentru că nu el a făcut propunerea legislativă.
Zamfir: Deci de ce era în neregulă OUG 13 și e în regulă legea votată ieri?
Fenechiu: Ăla a fost lucrul deranjant (că OUG 13 era cu dedicație pentru Dragnea).
Buzăianu și Zamfir: Deci OUG 13 era bună (dacă nu era cu dedicație pentru Dragnea)?
Fenechiu: Dacă ar fi urmat un traseu de dezbatere, de argument și ar fi fost susținută de ministrul Justiției de atunci ( Florin Iordache) cu argumente care să țină de o politică penală pe care o propune ministerul, putea fi bună.
Zamfir: Deci OUG 13 putea fi bună dacă Iordache ar fi știut să comunce cum trebuie?
Fenechiu: Nu! Dacă nu era făcută pentru Dragnea!
Abuzul în serviciu e furt?
„A ieșit USR-ul și a spus ”liber la hoție până la 50.000!”. Oameni buni, abuzul în serviciuu nu e hoție!”, a mai spus liderul senatorilor PNL.
Zamfir: Poate fi!
Fenechiu: În momentul ăsta, oamenii sunt manipulați pentru că, din pocate, oamenii nu știu conținutul normativ al infracțiunii de abuz în serviciu. De cele mai multe ori, prejudiciul pe care-l suportă statul, de exemplu, se regăsește în buzunarul unui terț. Nu e o hoție, e o greșeală pe care o face un funcționar.
Zamfir: Dar când era OUG 13 pentru Dragnea era o hoție. Când e aceeași OUG 13 dată de dvs nu mai e hoție…
Buzăianu. Abia asta e manipulare…
Zamfir: Haideți, dle Fenechiu, că e foarte grav ce spuneți!