Liderul PMP vede drept „sfidare” a treia tentativă eșuată a Vioricăi Dăncilă de a propune un comisar european. Tomac: „Nu înţelege absolut deloc cutumele diplomatice”

Liderul PMP vede drept „sfidare” a treia tentativă eșuată a Vioricăi Dăncilă de a propune un comisar european. Tomac: „Nu înţelege absolut deloc cutumele diplomatice”
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Eugen Tomac, liderul PMP, a caracterizat drept „sfidare” a treia tentativă a premierului demis Viorica Dăncilă de a nominaliza un comisar european din partea României, explicând că această nouă încercare arată că șefa PSD „nu înțelege deloc cutumele diplomatice”.

„Când eşti demis şi mai sunt câteva ore care te despart de Palatul Victoria, este o sfidare să faci această nominalizare, în condiţiile în care preşedintele Comisiei Europeen a spus că aşteaptă învestirea noului Guvern sau închiderea crizei politice de la Bucureşti pentru a avea un corespondent legitim cu care să discute despre nominalizare. Încercarea Vioricăi Dăncilă de marţi arată că nu înţelege absolut deloc cutumele diplomatice”, a afirmat Tomac, potrivit Agerpres.

Nu în ultimul rând, liderul PMP a precizat că nominalizarea Rovanei Plumb a fost, în sine, o greșeală, pentru că nu poți trimite la Bruxelles „un comisar vulnerabil”.

„A greşit fundamental premierul demis Viorica Dăncilă când a propus un comisar vulnerabil. I s-a spus din prima clipă că nu este indicat să vină cu propunerea Rovana Plumb, a ignorat-o, a crezut că poate insista şi nu o poate opri nimeni în această nominalizare. Dar s-a văzut, totuşi, că la Bruxelles există mecanisme prin care, în mod inteligent, ţi se trimite înapoi candidatul”, a explicat Eugen Tomac.

Declarațiile sale vin în contextul în care, așadar, Viorica Dăncilă a încercat, pentru a treia oară, să propună un comisar european al Transporturilor din partea României, după ce Bruxellesul i-a respins primele două propuneri, Rovana Plumb și Dan Nica, care nici măcar nu a fost luat în calcul.

Acestea fiind spuse, președintele Iohannis a reclamat ferm încercarea Vioricăi Dăncilă de a-l nominaliza pe Victor Negrescu, în condițiile în care ea și guvernul său au fost lăsați fără sprijin de către Parlamentul României, în urma unei moțiuni de cenzură, astfel că acum asigură doar un interimat până la învestitura viitorului cabinet de la Palatul Victoria.

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, în mod oficial că respinge nominalizarea Guvernului Dăncilă pentru numirea lui Victor Negrescu comisar european pentru Transporturi. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`