Liderul PMP, Eugen Tomac: Ponta ne-a obişnuit cu vizite doar pentru a face poze. A fost la Chişinău pentru a spune ceea ce românii de acolo ştiu încă din 2010
Liderul PMP, Eugen Tomac, este de părere că prezența lui Victor Ponta de joi la Chișinău nu a adus nimic nou, spunând că premierul s-a dus acolo doar ca să facă poze şi pentru a le spune românilor de peste Prut ceea ce aceştia ştiau încă din anul 2010, scrie Mediafax.
„Ponta ne-a obişnuit cu vizite doar pentru a face poze. A fost la Chişinău pentru a spune ceea ce românii de acolo ştiu încă din 2010. Atunci, în cadrul acordului între România şi Republica Moldova privind parteneriatul strategic, preşedintele Băsescu şi preşedintele Mihai Ghimpu au stabilit foarte clar şi acordul de interconectare energetică, dar şi acordul privind crearea gazoductului Iaşi – Ungheni. N-a adus nimic nou vizita de ieri”, a spus Eugen Tomac, într-o conferință de presă la Iași.
Liderul PMP crede că premierul ar trebui să asigure românii din Republica Moldova că vor fi scoase taxele exorbitante, pentru ca aceştia să poate duce la capăt procesul de redobândire a cetăţeniei române.
„Avem aproape jumătate de milion de cetăţeni români în Republica Moldova care nu-şi pot duce la capăt procesul de redobândire a cetăţeniei române, actualul guvern introducând nişte taxe exorbitante. Un român basarabean pentru a-şi duce la capăt procesul de redobândire a cetăţeniei române trebuie să plătească aproape 500 euro. Am depus în Parlament un proiect ce prevede reducerea cu 90 la sută a acestei taxe. Un om care are 150 euro pe lună nu-şi poate permite să achite aceste taxe. Guvernul Ponta încasează şase milioane de euro din taxele consulare aplicate românilor basarabeni, bani care nu se mai întorc în Republica Moldova prin diferite proiecte. Taxele trebuie scoase, asta trebuia să promită premierul la Chişinău”, a mai spus Tomac.
„N-am auzit nimic despre bursele pe care statul român ar trebui să le mărească. I-am cerut premierului să creeze un fond cultural numit Basarabia. Federaţia Rusă investeşte masiv în procesul de deznaţionalizare a românilor din Republica Moldova. 80 la sută din presa din Republica Moldova este în limba rusă. Nu-i poate apăra nimeni pe românii de dincolo de Prut în afară de statul român. Asta trebuia să le promită Ponta intelectualilor din Republica Moldova, că România nu-i abandonează”, a mai declarat Eugen Tomac.
De asemena, Tomac consideră că vizita lui Ponta în Chișinău „a trecut neobservată şi ridică mari semne de întrebare, pentru că în mai puţin de o lună de zile au loc alegeri locale cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia se implică agresiv în campania electorală de acolo şi era de datoria şefului guvernului să-i asigure pe românii basarabeni că România nu i-a abandonat”.