Liderul deputaților PSD, despre dorința PNL de comasare a alegerilor: Avem cu totul și cu totul alte priorități. Acest joc, care e unul politicianist, este și periculos pentru democrație (VIDEO)

Liderul deputaților PSD, despre dorința PNL de comasare a alegerilor: Avem cu totul și cu totul alte priorități. Acest joc, care e unul politicianist, este și periculos pentru democrație (VIDEO)
Foto: Facebook @ Alfred Simonis

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a vorbit despre dorința PNL de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și s-a arătat de părere că „România are multe alte proiecte pe care ar trebui să le prioritizeze”, avertizând totodată că „acest joc (…) este și periculos pentru democrație”.

Alfred Simonis, pe B1 TV: Avem cu totul și cu totul alte priorități decât să vorbim de comasarea alegerilor

Întrebat dacă este oportun un asemenea subiect în aceste momente, liderul deputaților PSD a spus: „Asta spunem și noi, că nu comasarea alegerilor este în acest moment prioritatea acestei țări. Avem de atras fonduri europene, avem de negociat PNRR, avem de implementat PNRR, avem de discutat despre reforma administrativă, dacă doriți, despre o colectare mai bună la buget, despre investiții în infrastructură, în sănătate, în educație, despre orice altceva (…). Multe altele sunt mult mai importante decât comasarea alegerilor”.

„Comasarea alegerilor, din punct de vedere constituțional, nu se poate face – sau se poate face într-un singur context, acela în care, cu un motiv foarte bine întemeiat, s-ar putea prelungi mandatele aleșilor locali. S-a întâmplat în 2020, atunci când aveam pandemie și stare de urgență, stare de alertă, s-au prelungit cu trei luni de zile, invocând aceste motive care existau, mandatele aleșilor locali”, a continuat Alfred Simonis.

„În general, legislația electorală ar trebui să nu fie modificată, să avem un registru electoral extrem, extrem de clar, astfel încât să știm cu toții, așa cum e în statele civilizate, care e data alegerilor, care este anul alegerilor, nu să modificăm legislația electorală ori de câte ori ne convine sau convine unui partid aflat la guvernare. E periculos și pentru democrație”, a adăugat el.

„Repet, cred că avem cu totul și cu totul alte priorități decât să vorbim de comasare sau de schimbare a legilor electorale. În altă ordine de idei, să discuți despre chestiunile astea într-un context în care nu există un consens în coaliția de guvernare este, de asemenea, o eroare, din punctul meu de vedere”, a mai spus social-democratul.

Întrebat dacă ar putea fi asta o formă de presiune din partea PNL, Alfred Simonis a răspuns: „Evident că nu putem fi obligați să spunem «da» și nu putem să încălcăm Constituția, indiferent cine ar vrea să facă acest lucru. Repet, mandatele trebuie prelungite justificat, nu există o astfel de justificare în acest moment, România are multe alte proiecte pe care ar trebui să le prioritizeze, or acest joc, care e unul politicianist, o dorință de avantaj electoral în eventualitatea în care ar fi comasate aceste alegeri, repet, este și periculos pentru democrație”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)