Liberalii au uitat promisiunile făcute electoratului: Liber la traseism pentru obținerea majorității în Parlament

Publicat: 13 03. 2015, 21:03

Liberalii au fost primii care au condamnat vehement traseismul politic, promisiunea conform căreia nu vor obține majoritate cu ajutorul acestei practici fiind una dintre devizele  PNL , după câștigarea Președinției în noiembrie 2014. Atât copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, cât și președintele Klaus Iohannis au declarat în repetate rânduri că nu vor încălca acest principiu.

Lucrurile s-au transformat repede, căpătând, totuși, nuanțe, astfel încât liberalii au realizat că nu au cum să dețină majoritate fără a apela la ceea ce până nu demult condamnau cu tărie.
Grupul PNL a început să crească, în timp ce liderii PNL au „amuțit” pe tema traseismului ca metodă de regrupare a puterii parlamentare.

Așa se face că deputații Mihai Tararache, PPDD, Florin Secară, PMP/UNPR, Nicolae Alexandri, PLR, Dumitru Ioan, Aurelian Mihai, Teodor Paleologu, PMP, Paul Dumbrăveanu, PLR, și Dragoș Gunia, PDL, dar și senatorul PPDD Corneliu Popescu au îngroșat liniile PNL, ducându-l cu un pas mai aproape de formarea majorității, scriu jurnaliștii Știripesurse.

Același discurs l-au avut liberalii și cu privire la Oug 55, care permitea libera migrare a aleșilor locali fără a își pierde mandatul și care a fost, ulterior, declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Nici de data aceasta, liberalii nu s-au sfiit să își încalce principiile susținute sus și tare.

Deși au declarat că primarii care au migrat în baza ordonanței ar trebui să își piardă mandatele și au anunțat că nu vor primi astfel de aleși locali în partid, liberalii din Giurgiu nu exclud ideea de viitoare negocieri cu actualii primari migratori, în cazul în care nu vor reuși să aibă candidați proprii la alegerile locale în toate localitățile din județ.

„’Nu mă interesează decât candidaţii proprii pentru alegerile locale de anul viitor şi consider că avem timp să îi creştem, dar, în măsura în care nu vom reuşi să avem candidaţi proprii în toate cele 54 de localităţi din judeţ, nu excludem negocierile şi cu actualii primari fugari, nefugari, mai ales că, în toate discuţiile mele cu oamenii politici, foarte puţini sunt cei care să nu fi fost în cel puţin două formaţiuni politice”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, copreşedintele PNL Giurgiu, Ştefan Gheorghe.

PNL Giurgiu mai are șapte primari după aplicarea OUG 55, în condițiile în care, după alegerile locale din 2012, a avut 33 de edili în cele 54 de localități din județ.