Legile Educației au trecut de Camera Deputaților / Opoziția critică rezultatul: După 9 ani de președinție Iohannis, atât s-a putut: Promovarea mediocrității, celebrarea plagiatului, conectarea politică până în măduva sistemului de educație

Publicat: 10 05. 2023, 23:04
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege a învățământului superior și proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Ambele au plecat de la propuneri ale Ministerului Educației și au suferit modificări pe parcurs, amendamente introduse tot de politicienii Puterii. Toate amendamentele USR au fost respinse. De altfel, partidul a criticat dur proiectele de lege rezultate: „După nouă ani de președinție a domnului Klaus Werner Iohannis, atât s-a putut”.

Cum arată Legile Educației în formele votate de Camera Deputaților

Una dintre cele mai importante modificări din proiectul de lege a învățământului superior vizează posibilitatea ca rectorii să fie în funcție încă un deceniu, la intrarea în vigoare a legii, informeaază Edupedu.ro.

Ce mai prevede legea învățământului superior:

  • Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii.
  • În același timp, propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni au fost respinse în Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului.
  • Au fost votate excepții la normele de etică universitară, la propunerea PSD: „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“.
  • S-au introdus amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele. Amenda este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei.

Cele mai importante modificări la legea învățământului preuniversitar vizează introducerea examenului de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC și liceele pedagogice vor continua să formeze învățători, informează Edupedu.ro.

Cele mai importante modificări din proiectul legii învățământului preuniversitar:

  • Examenul de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de Evaluarea Națională
  • Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării
  • Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii
  • Exmatricularea elevilor, introdusă în proiectul de lege a învățământului, printr-o serie de amendamente susținute de Ministerul Educației, PSD, PNL, UDMR și AUR

Proiectele vor ajunge în Comisia de Învățământ din Senat, condusă de Monica Anisie, fost ministru al Educației.

USR critică dur noile Legi ale Educației

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat chiar de la tribuna Parlamentului că noile legi ale Educației consfințesc promovarea mediocrității, celebrarea plagiatului, a imposturii în educație și eșecul total al proiectului România Educată.

„După nouă ani de președinție a domnului Klaus Werner Iohannis, atât s-a putut. Un pachet de legi care, în loc să îmbunătățească și să ducă școala românească într-o direcție modernă, e mai rău decât ce avem acum. O națiune fără o educație puternică înseamnă o națiune fără un viitor prosper. Tot ce ați construit în acești ani de politică merge în direcția contrară: promovarea mediocrității, celebrarea plagiatului, a imposturii în educație, conectarea politică până în măduva sistemului de educație”, a spus Drulă.

El a criticat apoi coaliția PSD-PNL pentru că le dă salarii de zeci de mii de euro ”specialilor” de la ANCOM sau ANRE, în timp ce profesorii sunt plătiți cu 2.400 de lei: „Nu există în cele două legi nicio garanție pentru salarizarea profesorilor. Un salariu al unui debutant este la 2.400 de lei. (…) Premierul Ciucă ia 18.000 de lei pensie specială, încă nu știu câte zeci de mii de lei pentru că e premier și, în același timp, un profesor ia 2.400 de lei. Specialii cu pensii de zeci de mii de lei, domnul Zgonea cu 11.000 de euro la ANCOM, iar un profesor trebuie să lucreze pe 2.400 de lei și să facă treabă”, a spus Cătălin Drulă.

El a acuzat apoi că legile stimulează sistemul de meditații: „Acest sistem atât de toxic lovește cel mai rău în cei mai vulnerabili din societate. Cum face asta un partid care pretinde că e social-democrat? Asta e ideologia aceea în care ar trebui să țineți cu cei vulnerabili, ar trebui să țineți cu cei care nu au posibilitatea să dea acești bani pentru meditații”.

Cătălin Drulă a mai susținut că noile Legi ale Educației salvează politicienii plagiatori.

„Problema plagiatelor este o plagă adâncă. Vine exact din această impostură a clasei politice care nu a făcut școala la timpul ei. Există oameni celebri în lumea asta care nu au facultate și care au înființat mari firme. Ați fi putut să rămâneți fără școală la vremea ei, dar v-au trebuit galoanele universitare ca să vă justificați impostura. V-au trebuit doctorate plagiate. Premierul României are doctorat plagiat. Explicați-mi, doamna ministru a Educației, doamna fost consilier prezidențial:

Cum e posibil într-un stat care vrea să fie modern și democratic să nu avem un răspuns oficial al unei instituții, după un an de zile, dacă și-a plagiat sau nu acel doctorat? (…) Cum e posibil să aveți un ministru de Interne cu plagiat dovedit? Această lege conține prevederi care continuă baronizarea universităților, baroni ca Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației cu plagiat și îi apără pe plagiatori. Este o rușine pentru această clasă politică, pentru PNL, pentru PSD și mai ales pentru președintele vostru, pentru Klaus Werner Iohannis, că acesta este rezultatul unui proiect pe care l-a declarat esențial pentru mandatul său. Ar trebui să vă căutați un pic în suflet, să vă gândiți că fără educație nu există un viitor pentru țara asta și să votați așa cum o vom face și noi: împotriva acestor legi”, a mai declarat Cătălin Drulă.