Presiunile publice funcționează: Parlamentarii nu au mai pus proiectul spațiilor verzi pe ordinea de zi / Nicușor Dan și USR criticaseră dur inițiativa: Spaţiile verzi, în pericol. PSD și PNL fac jocul rechinilor imobiliari

Presiunile publice funcționează: Parlamentarii nu au mai pus proiectul spațiilor verzi pe ordinea de zi / Nicușor Dan și USR criticaseră dur inițiativa: Spaţiile verzi, în pericol. PSD și PNL fac jocul rechinilor imobiliari
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

UPDATE: Presiunile publice par să funcționeze din nou. Potrivit unor surse G4Media, proiectul ce distruge regimul de protecţie al spațiilor verzi nu a mai fost pus pe ordinea de zi a Parlamentului.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Legea spațiilor verzi urmează să intre, miercuri, la vot final în plenul Parlamentului. După ce a fost abandonată cu anii, aceasta a fost discutată brusc, marți, în Comisia de mediu a Camerei Deputaților. A fost cu motiv. La presiunea publică, PSD a amânat pentru sesiunea din toamnă proiectul privind Codul urbanismului, care conține prevederi extrem de periculoase. Dar social-democrații nu s-au lăsat și au forțat schimbările marți, în Comisie, în legea spațiilor verzi. Și au reușit cu ajutorul colegilor de coaliție de la PNL.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și USR, în frunte cu președintele Cătălin Drulă, au avertizat asupra pericolelor și au încercat să se opună, dar PSD și PNL au avut majoritatea.

„Sute de hectare de spațiu verde din București pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spațiilor verzi: bucăți de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spații verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spații verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc).

Sunt dezvoltatori care au cumpărat știind că e spațiu verde, au încercat să construiască și instanțele i-au oprit. Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriați în 12 luni pot să construiască. Dar primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze”, a avertizat primarul Capitalei, miercuri dimineață, pe Facebook.

Codul urbanismului, criticat extrem de dur de Ordinul Arhitecților din România

Ordinul Arhitecților din România a respins proiectul de Cod al urbanismului în termeni extrem de duri, atrăgând atenția că „practici precum cele încercate acum în Parlament – derogări, lipsa controlului modului de construire și legalizări de construcții ilegale – au condus în cazul Turciei la consecințele tragice cunoscute”.

Dacă proiectul de Cod al urbanismului va intra în vigoare, va deveni legal să se ridice construcții pe spații verzi private, iar clădirile construite ilegal vor putea intra în legalitate.

Legea va permite construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate private, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. Numai că actul normativ nu prevede sancțiuni în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.

De asemenea, dezvoltatorii imobiliari care ridică noi cartiere nu vor mai fi obligați să asigure 20 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor.

O altă modificare e că „parcul istoric sau grădina istorică”, așa cum sunt parcurile Cișmigiu sau Herăstrău din Capitală, de exemplu, nu se vor mai afla în categoria spațiilor verzi.

PSD și PNL vor betoane, nu spații verzi

Luni, Camera Deputaților a amânat votarea Codului urbanismului până în sesiunea toamnă, la presiunea societății civile, a specialiștilor și a USR, în Parlament.

Numai că PSD nu s-a lăsat și a forțat schimbările în legea spațiilor verzi. Împreună cu PNL, a adoptat modificările marți, în Comisia de mediu a Camerei Deputaților, iar miercuri urmează să fie dat votul în Plen.
Printre altele, PSD vrea să permită autorităților județene și locale, nu doar celor naționale, să decidă reducerea sau schimbarea destinației unor spații verzi.

Un alt amendament prevede că proprietarii terenurilor încadrate la categoria spațiilor verzi „au dreptul de a amplasa pe spaţiile verzi amenajări şi construcţii”.

Nicușor Dan: Amendamente spun, în esenţă, că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private

Îngrozit de modificări, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a venit de urgență la ședința Comisiei de marți.

„N-am mai trăit de mult așa ceva, să văd o lege pusă pe ordinea de zi a unei comisii din cameră cu intenţia de a fi votată mâine în plen, de pe o oră pe alta. (…)

„A început o dezbatere pe nişte amendamente pe care nu le cunoştea nimeni şi care spun, în esenţă, că nu trebuie să mai existe spaţii verzi private în Bucureşti şi în localităţile din România”, a afirmat el, după şedinţa comisiei.
Și deputata USR Oana Țoiu a remarcat, într-o intervenție pentru B1 TV, extraordinara organizare a PSD și PNL: ședința a fost convocată pe repede-înainte, PSD a pus pe masă niște amendamente pe care nu le mai văzuse nimeni, PSD și PNL le-au votat și s-au impus că doar au majoritatea și asta a fost tot. Protestele parlamentarilor USR și ale lui Nicușor Dan au fost zadarnice.

Totodată, Nicușor Dan a acuzat că totul se întâmplă la presiunea rechinilor imobiliari: „Nişte proprietari au cumpărat 5000 mp în curtea Modrogan, în curtea PNL, alţii au cumpărat drepturi litigioase pe vreo 7.000 de mp în Kiseleff, alţii 10 hectare în parcul Tineretului, Herăstrău, Parcul Circului, fiecare, dacă Primăria nu le răscumpără în 12 luni, vor veni la Primărie şi vor cere autorizaţie de construire pentru că Primăria nu şi-a exercitat dreptul de a expropria. (…) Ei ştiau în momentul în care au cumpărat respectivul teren că este spaţiu verde”.

Primarul Capitalei a mai spus că pentru a expropria spaţiile verzi private din Bucureşti ar însemna ca autorităţile locale să dea 4 – 5 miliarde de euro, bani pe care nu îi vor avea niciodată.

Cătălin Drulă (USR): PSD-ul dlui Ciolacu, la braț cu PNL/Virgil Popescu, măcelărește legea privind spațiile verzi

Și Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat PSD și PNL că „măcelăresc” legea spațiilor verzi, prin amendamente „făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”.

„PSD-ul domnului Ciolacu la braț cu PNL/Virgil Popescu tocmai măcelărește legea privind spațiile verzi din localități în Comisia de Mediu. Au început zilele trecute cu Codul urbanismului unde au băgat amendamente toxice. S-au repliat momentan de la reacția societății civile și a Opoziției și au amânat-o pe toamnă.

Dar asaltul tocmai continuă! Azi (marți – n.r.), au băgat pe repede înainte în Comisia de Mediu (nou președinte Virgil Popescu) un proiect vechi pe care l-au deturnat cu amendamente astfel încât spațiile verzi să poată fi măcelărite. Și mâine (miercuri) vor să-l adopte final la plen!

Domnule Ciolacu, opriți această mârșăvie și lăsați parcurile și spațiile verzi în pace! Opriți aceste amendamente toxice ale PSD/Laura Vicol făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari.

Ce vreți să le lăsăm copiilor noștri, betoane în loc de parcuri?”, a scris Cătălin Drulă, marți, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`