Legea spălării banilor, votată cu scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu acțiunile la purtător (VIDEO)

Legea spălării banilor, votată cu scandal în Parlament. Ce se întâmplă cu acțiunile la purtător (VIDEO)

Deputații au votat, miercuri, Legea pentru combaterea spălării banilor.

A fost nebunie în Parlament, miercuri, la votarea Legii spălării banilor.

La primul vot, legea a picat prin neîntrunirea numărului de voturi. Ulterior votul s-a reluat, iar legea a trecut. PSD și-a adus toți oamenii în sală și a reușit să strângă 170 de voturi.

Astfel, firmele cu acțiuni la purtător, așa cum a fost și Tel Drum până de curând, vor fi obligate să-și facă public acționariatul, altfel vor fi interzise.

Directiva europeană privind combaterea spălării banilor cerea încă din iunie 2015 ca firmele cu acțiuni la purtător să-si faca public acționariatul.

Pentru că timp de trei ani în România nu a fost implementată Legea, Comisia Europeană demarase la data de 19 iulie o procedura impotriva Romaniei în fata Curtii de Justitie a UE.

Amintim că proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a suferit mai multe modificări prin amendamente adoptate luni în Comisia Juridică. Iniţial acesta a fost trimis către plen, dar a fost imediat retras şi retrimis în comisiei pentru modificăruile, unele dintre ele controversate.

Este cazul unui amendament care este dat cu dedicaţie pentruUDMR. Mai exact, deputații juriști au amendat textul astfel „în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale”.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi „asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”, sintagmă în care se încadra șiUDMR.

Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilorPSD.

Acest proiect de lege vine în urma directivei europeane privind combaterea spălării banilor. România riscă sancţiuni financiare aspre pentru întârzirea de transpunere în legislaţie a acestei directive.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”