Legea privind intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, aprobată de Camera Deputaților. Tanczos Barna: Am început estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode moderne științifice

Legea privind intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, aprobată de Camera Deputaților. Tanczos Barna: Am început estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode moderne științifice
Foto: Guvernul României / Facebook

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși atât în intravilan, cât și în extravilan, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care susține că actul normativ nu rezolvă problema pe termen lung, „dar, în momentul de față, salvează vieți”.

Oficialul a menționat cazul bărbatului în vârstă de 69 de ani, care a fost găsit decedat într-o zonă împădurită din apropiere de localitatea sa de domiciliu, Suseni, în județul Harghita, și despre care se crede că a fost omorât de un urs.

Tanczos Barna: „Ca măsură pe termen lung, am început estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode moderne științifice”

„Împreună ocrotim viața umană: astăzi Camera Deputaților a aprobat legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși nu numai în intravilan, dar și în extravilan. La începutul anului mulți susțineau ca nu este nevoie de intervenție umana: acum trei zile o persoană a fost găsită decedată lângă propria casă din pădure în județul Harghita. Cauza decesului a fost cel mai probabil un atac de urs. Și șirul ar putea continua. Subliniez, din nou, faptul că acest act normativ oferă o soluție de urgență într-o situație excepțională. Nu rezolvă problema pe termen lung, dar, în momentul de față, salvează vieți”, a scris ministrul Mediului, miercuri, pe Facebook.

Aprobarea intervenției imediate, a continuat oficialul, „a fost imperios necesară”.

„Ținând cont de faptul că din 2016 managementul impropriu al speciei de urs brun a dus la creșterea semnificativă a populației, punând în pericol viața oamenilor și bunurile acestora, aprobarea intervenției imediate a fost imperios necesară. Ca măsură pe termen lung, am început estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode moderne științifice, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor dintre om și urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei. Continuăm munca!”, a conchis ministrul Tanczos Barna.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`