Legea privind combaterea antiţigănismului, adoptată de Camera Deputaților: Actul normativ care prevede închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor merge la promulgare

Publicat: 15 12. 2020, 17:56
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional proiectul de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni care intră în sfera „antițigănismului”. Ințiativa a trecut cu 244 de voturi „pentru”, unul împotrivă, 20 de abţineri, după ce în decembrie 2019 a fost adoptată tacit de Senat, informează News.ro. În aceste condiții, legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea privind combaterea antițigănismului

Potrivit proiectului, care a fost inițiat de parlamentari din rândul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE și PMP, ”prin antiţigănism se înţelege atât percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani”.

Pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni de ură împotriva romilor

Legea adoptată marți de Camera Deputaților prevede, printre altele, pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani pentru acțiuni de ură împotriva romilor.

Concret, ”fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăneşti se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru confecţionarea, vânzarea, răspândirea sau folosirea în public a simbolurilor antiţigăniste.

De asemenea, riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani cei care distribuie materiale considerate antiţigăniste.

Totodată, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, se mai arată în proiectul de lege.

Organizația cu caracter antițigănist este definită drept orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

În schimb, scapă de pedeapsă cei care, deși au constituit o astfel de organizație, anunță autoritățile cu privire la existența acesteia înainte ca organizația „să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului”.