Surse: Legea pensiilor a stârnit o criză majoră în Guvern. Marcel Ciolacu le-a spus PNL-iștilor că „Boloș ori avizează, ori pleacă”. Ședința de la Palatul Victoria, suspendată
UPDATE: Ședința de Guvern de joi, în care a intrat și proiectul pentru noua lege a pensiilor, a fost suspendată, a anunțat Ioana Constantin, joi, în emisiunea „Politica Zilei” de pe B1 TV.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că în continuare că nu poate aviza proiectul deoarece nu există bani pentru majorările de pensii pe care le prevede actul normativ, spune Ioana Constantin.
Ședința de Guvern a fost suspendată pentru o oră.
UPDATE: Ședința de Guvern programată pentru joi, de la ora 12.00, a fost amânată cu o oră din cauza disputelor pe tema noii legi a pensiilor, care prevede majorări consistente de pensii pentru anul viitor, an electoral, dar fără a indica sursele de finanțare. În plus, între Ministerul Muncii, deținut de PSD, și ministerul de Finanțe, deținut de PNL, ar exista „inadvertențe” privind cifrele.
Potrivit surselor G4Media, premierul Marcel Ciolacu (PSD) le-a spus PNL-iștilor că „Boloș ori avizează, ori pleacă”. La rândul său, ministrul liberal al Finanțelor a afirmat că va trimite un aviz cu observații, pentru că e necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru aceste creșteri de pensii.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
E scandal de proporții în Guvernul PSD-PNL pe tema noii legi a pensiilor, social-democrații punând presiuni pe șeful lor, premierul marcel Ciolacu, să-l demită pe Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, susțin sursele România TV. Totul a pornit de la proiectul noii legi a pensiilor, dar un subiect de dispută ar fi și decizia de anulare a noilor plafoane privind plățile cash. Ambele subiecte sunt dezbătute în ședința de joi a Guvernului.
Scandal în Guvern pe tema noii legi a pensiilor
Liderii PSD ar pune presiune pe premierul Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de PNL, deoarece acesta refuză să avizeze proiectul noii legi a pensiilor, informează sursele România TV. Și sursele Economedia confirmă certurile, refuzul fiind legat de faptul că „există inadvertențe pe cifre” între Ministerul Muncii condus de PSD și Ministerul Finanțelor condus de PNL.
Conform România TV, Boloș refuză să semneze noua lege a pensiilor și pe motiv că nu e prevăzută sursa de finanțare pentru majorarea substanțială de anul viitor. De asemenea, el nu vrea să semneze nici revenirea la vechile plafoane de cash deoarece noile limite ar aduce bani în plus la buget ce mai pot acoperi din deficit.
De unde bani pentru creșterea pensiilor cu peste 40%?
Majorarea pensiilor de peste 40% anunțată de ministrul PSD al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru anul viitor, an electoral, presupune costuri uriașe și deocamdată nu se știe de unde vor veni banii. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a insistat că impactul bugetar e absolut uriaș, imposibil de susținut, și că „dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar”.
Ciucă a declarat, joi, că e nevoie de o clarificare pe legea pensiilor, după ce aseară au apărut în spațiul public informaţii date de ministrul PSD al Muncii, conform cărora impactul bugetar ar fi de 55,6 miliarde de lei. Calculele Ministerului de Finanțe indică altă sumă.
Președintele PNL a insistat că un astfel de impact bugetar, 3% din PIB, e „enorm de mult” și că „pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”. Ciucă a mai afirmat că, oricare ar fi impactul bugetar după clarificări, trebuie precizată clar sursa de finanțare, de unde vin banii: „dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar”.