Judecătorii Curții Constituționale au decis cu unanimitate de voturi că legea manualului școlar este ”neconstituțională în ansamblul său”. Proiectul, inițiat de Guvernul Tudose când Liviu Pop era ministru al Educației, a fost contestat la CCR de senatori ai USR și PNL.
”Legea manualului școlar, fiind adoptată cu majoritatea absolută, în temeiul art.76 alin.(1), încalcă procedura constituțională de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constituție, majoritatea simplă. Întrucât criteriul formal este subsecvent îndeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii în categoria organică sau ordinară, Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituție, care este de strictă și limitativă interpretare. Mai mult, greșita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă și dispozițiile art.75 din Constituție, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor”, arată Curtea Constituțională.
În prezent, Ministerul Educației face manuale școlare noi, prin Editura Didactică și Pedagogică, pentru clasele I – a VI-a, fără bază legală.