„Legea Iohannis”, amânată de PNL, după ce PSD a decis să n-o voteze. Fenechiu: Am hotărât să cerem puncte de vedere de la BEC și AEP. Nu e o lege pentru o persoană, ci pentru o vocație (VIDEO)

Publicat: 23 09. 2024, 11:24
Actualizat: 23 09. 2024, 12:36
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE: Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că le va „recomanda” parlamentarilor social-democrați să nu voteze „legea Iohannis”.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

PNL n-a mai pus pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului care-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a declarat că au făcut acest lucru deoarece au dorit să ceară puncte de vedere de la Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a vedea dacă chiar e nevoie de această lege pentru ca președintele să poată candida.

Dar hotărârea a fost luată și după ce PSD-iștii au decis, în cadrul unei ședințe, că vor vota împotriva amendamentului ce-l ajută pe Iohannis.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Fenechiu explică de ce PNL a amânat „legea Iohannis”

„Noi am spus mereu că pentru a trece acest proiect de lege e nevoie de o majoritate. Noi am făcut formalitățile necesare ca proiectul să ajungă în stadiul în care să se poată lua o decizie și în ce privește urgența, și în ce privește evoluția în procedura parlamentară. Avem avizul Consiliului Legislativ, avizul CES, din punctul ăsta de vedere Biroul Permament azi urma să facă repartizarea la comisia de raport și comisiile de aviz și ulterior urma să intre în discuția comisiilor.

În raport de informațiile apărute în spațiul public, declarația premierului Ciolacu, care-l citează pe dl Iordache și care spune că decizia Curții (CCR) din 2004 îi permite lui Iohannis să candideze fără modificarea legii, PNL, în dorința de a lucra transparent, a luat decizia să solicite puncte de vedere de la două entități extrem de importante în procesul electoral. Pe de o parte, de la Biroul Electoral Central, care e practic instituția care înregistrează candidaturile, și de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Cred că e normal, decent și corect să primim aceste puncte de vedere și să vedem dacă dl Ciolacu, citându-l pe dl Iordache, are dreptate și nu trebuie modificată legea sau, din contră, punctul nostru de vedere are acoperire legală, în sensul că doar modificarea legii face posibilă perspectiva unei candidaturi”, a declarat Daniel Fenechiu.

El a insistat apoi „că nu e o lege pentru o persoană, ci o lege pentru o vocație, pentru vocația unui președinte în funcție de a candida”.

Ce a spus despre „legea Iohannis” Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache

Amintim că, săptămâna trecută, PNL-iștii au venit cu un amendament ce-l ajută pe președintele Klaus Iohannis să candideze la parlamentarele din 1 Decembrie fără să fie nevoit să demisioneze din funcție și fără să încalce Constituția.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ inițiativei. În schimb, Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru PSD al Justiției, controversatul Florin Iordache, a dat aviz favorabil cu observații, argumentând că „președintele României are dreptul de a candida la parlament pe lista unui partid chiar și în lipsa acestei legi”, dat fiind că ”nu există nici o prevedere constituțională sau legală care să impună condiția deținerii de către un cetățean a calității de membru de partid pentru includerea sa pe lista de candidaturi a respectivului partid”.