Legea împotriva leneșilor, la vot final în Senat. Cum sunt pedepsiți beneficiarii de ajutoare sociale care refuză să muncească

Legea împotriva leneșilor, la vot final în Senat. Cum sunt pedepsiți beneficiarii de ajutoare sociale care refuză să muncească
Foto:Ramnicu Valcea Week

Senatorii dezbat și votează luni o inițiativă legislativă propusă de doi liberali care prevede suspendarea dreptului la ajutorul social pentru persoanele care refuză un loc de muncă oferit sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Iniţiativa, care aparține deputaților PNL Florin Roman şi Raluca Turcan, a primit raport de respingere în Comisia de muncă, precizează Digi24.

”Refuzul unui loc de muncă oferit şi / sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutor social”, se arată în proiect.

În prezent, beneficiarii de ajutoare sociale au dreptul să refuze de trei ori un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

”Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu-I lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat. (…) Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăţa şi poate nu e rea ideea de a-I obliga pe aceştia să lase copiii la şcoală sub sancţiunea de a fi privaţi de un drept social pe care statul îl acordă. Propunerea de faţă vine în sprijinul autorităţilor locale care au nevoie de forţă de muncă”, îşi motivează Florin Roman şi Raluca Turcan iniţiativa legislativă.

Cei doi mai susțin că în decembrie 2016 România avea 55.457 de beneficiari de ajutoare sociale, iar în aprilie 2017 numărul acestora a crescut la 243.006.

Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor, mai precizează Digi24.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`