Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că sustragerea de la executarea pedepsei este asimilată evadării, pedeapsa pentru o astfel de faptă fiind între 6 luni şi 3 ani de închisoare. Ministerul motivează propunerea prin creşterea numărului de condamnați care fug de executarea pedepsei.
„Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării şi fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliţie în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare. Intervenţia propusă în ceea ce priveşte regimul sancţionator presupune faptul că pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării”, susține Ministerul Justiției.
Pentru a reglementa și situația condamnaților care s-au sustras de la execuatarea pedepei înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, proiectul propune „sub sancţiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispoziţiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda organului de poliţie”.
Ministerul Justiției susține că propune modificarea Codului penal în acest sens dată fiind „creșterea numărului de condamnați „fugari””, dar și „pentru a întări funcția de exemplaritate a pedepsei și a apăra încrederea în Justiție”.
„Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsă de respect față de lege și Justiție”, mai susține Ministerul.