Legea electorală, votată în comisia juridică: Pragul electoral va fi eliminat

Legea electorală, votată în comisia juridică: Pragul electoral va fi eliminat
Foto: cronicadeiasi.ro

Proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar a fost votat, luni, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Acesta are în componența sa și dispoziția eliminării pragului electoral. Proiectul a trecut de comisia juridică cu 14 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” și o abținere.

Conform noii legi electorale vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat. Legea prevede și că  în zonele unde minoritarii depășesc 7%, aceștia primesc automat un loc în Parlament. Prin această măsură se încearcă asigurarea reprezentării minorităților naționale.

Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. A fost respins un amendament al PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

Următorul pas îl reprezintă trimiterea legii electorale în Plenul Camerei Deputaților, pentru ca aceasta să fie pusă în vigoare. Proiectul va intra în dezbaterea plenului în cursul zilei de marți.

Proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar a fost inițiat de liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta. În favoarea lui au votat reprezentanții PSD, PNL, UNPR și ai minorităților. Deuptații PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Conform Mediafax, anterior votului, premierul Victor Ponta a menționat că nu dorește ca prin Legea alegerilor parlamentare să se să se ajungă la o nereprezentare a comunităţii româneşti în Harghita şi Covasna, unde românii sunt minoritari, sau la o nereprezentare a comunităţii maghiare în judeţele Cluj, Maramureş, Braşov, sau a comunităţii rome, în judeţul Mureş.

Ponta a precizat și că independenții nu vor mai trebui să îndeplinească o cotă specială de jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate, ci vor avea același regim precum candidații partidelor parlamentare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)