Senatul a adoptat Legea carantinării și izolării. Câțiva aleși au votat împotrivă
UPDATE, 16 iulie, ora 22.00: După zile întregi de dezbateri, Senatul a adoptat, într-un final, legea privind carantina și izolarea. Forma actului normativ este diferită de cea trimisă de Guvern, dar premierul Ludovic Orban a precizat că este suficientă pentru ca autoritățile să aibă din nou toate pârghiile pentru a lupta cu epidemia de coronavirus. Acesta s-a mai arătat încrezător că nu mai sunt motive pentru a fi atacată la Curtea Constituțională.
Robert Cazanciuc, președintele Senatului a susținut că legea a fost modificată în proporție de 90% fațăde forma inițială: „Am reparat în Comisia juridică acele nedreptăţi, oferind în acelaşi timp autorităţilor pârghiile pentru a fi eficiente împotriva epidemiei. Am eliminat acea posibilitate ca statul să confişte bunuri, sub motiv de pandemie”.
Senatul fiind for decizional, legea urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis, la promulgare.
Mai mulți senatori, însă, au votat împotrivă. Printre ei se numără social-democrații Titus Corlățean, Gabriel Leș, Eugen Teodorovici, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Adrian Țuțuianu (Pro România).Au mai votat împotrivă Emilia Arcan (PSD), Nicolae Moga (PSD) și Emanoil Savin (PSD).
ȘTIRE INIȚIALĂ: Legea carantinării și izolării ajunge joi, la vot, în plenul Senatului. Ședința este programată la ora 12.00. Senatorii jurişti au finalizat miercuri, târziu în noapte,dezbaterea pe articole, la proiectul privind carantinarea şi izolarea. Premierul Ludovic Orban a anunțat că va participa la ședința de la Senat.
Legea privind carantinarea și izolarea, la vot în plenul Senatului
Proiectul de lege a provocat dezbateri aprinse în spațiul public în ultimele zile. Adoptat pe 9 iulie de Camera Deputaților, cu o mai multe modificări făcute proiectului primit de la Guvern, legea a rămas, de atunci, blocată în Senat, care este forul decizional. Asta pentru că social-democrații au susținut, în repetate rânduri, că legea este una proastă și că este nevoie de mai multe dezbateri asupra acestui act normativ extrem de important pentru România. De asemenea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după ședința Comitetului Executiv al PSD de luni, că legea carantinării și izolării nu ar avea avizul Ministerului Justiției și că aceasta nu va fi votată până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vor merge în Parlament să lămurească toate aspectele ”discutabile”.
În replică Guvernul l-a contrazis cu documente pe Marcel Ciolacu și a arătat că legea are avizul de la Ministerul Justiției. De asemenea, reprezentanții Palatului Victoria au transmis că premierul și membrii Cabinetului nu au fost chemați la dezbaterile din Parlament însă se vor prezenta la discuții dacă vor fi invitați.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:Asimptomaticii vor trebui să rămână în spital timp de 48 de ore
Astfel, ministrul Nelu Tătaru a participat marți la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului, la finalul cărora a anunțat că una dintre prevederile legii carantinării și izolării va fi aceea ca pacienții asimptomatici, testați pozitiv cu COVID-19 vor trebui să rămână în spital timp de 48 de ore, pentru a li se face mai multe investigații medicale. Ulterior, ei vor putea merge acasă, dar trebuie să stea în izolare 14 zile. În schimb, cei simptomatici trebuie să rămână internați până la ameliorare simptomelor sau până când devin asimptomatici.
”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient infectat COVID va benefia de o evaluare de 48 de ore, în care va fi evaluat clinic, biologic, paraclinic, radiologic și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul. După 48 de ore maxim, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. Țin să precizez că legea nu e doar pentru COVID, dar la COVID perioada de incubație este de 14 zile iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a adeveni asimptomatic. DSP dă și actul administrativ la 48 de ore dacă se rămâne internat sau se merge la domiciliu, în izolare. Medicul propune și recomandă, decizia administrativă e luată de DSP”,a declarat atunci Nelu Tătaru.
Klaus Iohannis:Finalizați discuțiile, aprobați o formă bună pentru această lege. Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci sau chiar a sute de români
În tot acest timp, din partea președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban, precum și a specialiștilor din sănătate au venit numeroase apeluri ca aleșii să adopte cât mai rapid legea privind condițiile în care se poate impune carantinarea și izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care România se află într-o situație de vid legislativ, iar persoanele contaminate pot alege să plece din unitățile medicale, riscând astfel să răspândească virusul în comunitate. De altfel, potrivit datelor transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
”PSD tergiversează această discuție și recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dădovadă PSD tergiversând adoptarea acestei legi și, în acest fel, PSD privează Guvernulde un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii.(…) Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile, aprobați o formă bună pentru această lege. Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a zeci sau chiar a sute de români”, a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis.
Un apel în acest sens a venit și din partea șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, Bogdan Nica, în contextul în care Spitalul Județean de Urgență Ploiești se confruntă cu un deficit de personal medical pentru că blocarea legii în Parlamentface extrem de dificilă detașarea cadrelor medicale în zonele din țară confruntate cu un aflux mare de pacienți infectați cu coronavirus.
”În ceea ce privește necesarul de cadre medicale, noi funcționăm la o cotă de avarie în terapie intensivă. Ne-ar mai trebui cel puțin patru medici pe terapie intensivă și vreo 20 de cadre medii ca să putem să funcționăm optim și să rezolvăm operativ toate aceste cazuri”, a declarat sirectorul DSP Prahova, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV.