Legea antifugari, în plenul Camerei. Mihai Badea: USR o va vota / Ministrul Alina Gorghiu asimilează fapta unei evadări, o fractură logică. Există riscul să spună CCR că articolul e neconstituțional (VIDEO)

Publicat: 27 11. 2023, 12:08
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

USR va vota legea antifugari, a confirmat deputatul Mihai Badea, membru al comisiei juridice, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, acolo unde a avertizat totuși că ministrul Alina Gorghiu al Justiției a venit „cu o soluție alambicată în care, practic, asimilează această faptă unei evadări, ceea ce este o fractură logică” și atrage inclusiv riscuri de neconstituționalitate.

Mihai Badea (USR), pe B1 TV, despre legea antifugari

Întrebat despre proiectul de lege din Camera Deputaților, Mihai Badea a explicat: „USR a depus un proiect împotriva acestor fugari încă de la începutul acestui an, dar el nu a fost până acum pus de majoritatea parlamentară pe ordinea de zi. Vedem că abia acum se dezbate în Cameră proiectul Guvernului (…), dar este prea târziu pentru ca domnul Cherecheș să fie acuzat și să fie pedepsit pentru faptul că s-a sustras de la executarea pedepsei”.

„Paradoxul în România este că pedepsim prin Codul Penal sustragerea de la pedepse accesorii sau complementare, dar nu pedepsim sustragerea de la pedeapsa închisorii, pedeapsă principală, acesta este un paradox, și la acel articol trebuia făcută modificarea. Doamna Gorghiu, în schimb, vine cu o soluție alambicată în care, practic, asimilează această faptă unei evadări, ceea ce este o fractură logică. Nu poți să evadezi dacă tu nu ai fost încarcerat”, a adăugat deputatul USR.

„Sigur că acum vom vota această lege așa cum a făcut-o doamna Gorghiu, care prevede o pedeapsă, practic, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, dar există un risc ca peste câțiva ani, după ce poate vom fi condamnat câțiva astfel de fugari, să vină iarăși Curtea Constituțională și să ne spună că este un articol neconstituțional și să scape toți, așa cum s-a întâmplat și cu prescripția răspunderii penale acum un an de zile”, a continuat Mihai Badea.