Legea privind combaterea spălării banilor, modificată cu un amendament cu dedicaţie pentru UDMR

Publicat: 22 10. 2018, 19:51

Proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a suferit mai multe modificări prin amendamente adoptate luni în Comisia Juridică. Iniţial acesta a fost trimis către plen, dar a fost imediat retras şi retrimis în comisiei pentru modificăruile, unele dintre ele controversate.

Este cazul unui amendament care este dat cu dedicaţie pentru UDMR. Mai exact, deputații juriști au amendat textul astfel „în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale”, arată Hotnews.

Suspiciunile privind acest amendament sunt şi mai mari în contextul în care Liviu Dragnea urmează a se întâlni cu Kelemen Hunor pentru a discuta despre susţinerea UDMR pentru legea offshore, dar şi pentru această lege de combatare a spălării banilor.

PSD are nevoie de sprijinul UDMR pentru că majoritatea parlamentare, în special în Camera Deputaţilor este extrem de fragilă. Acest lucru s-a văzut la adoptarea legii de modificare a codului penal care a trecut la limită datorită sprijinului minorităţilor naţionale, cât şi legea offshore care a fost reîntoarsă la comisii pentru că PSD nu mai avea majoritate după ce ALDE a anunţat că se opune.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi „asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”, sintagmă în care se încadra și UDMR.

Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PSD.

Acest proiect de lege vine în urma directivei europeane privind combaterea spălării banilor. România riscă sancţiuni financiare aspre pentru întârzirea de transpunere în legislaţie a acestei directive.

Proiectul va ajunge miercuri în Camera Deputaţilor pentru a supus votului.