Lecţia de mafie politică oferită de Bădălău: Nu torni în faţa procurorilor, ajungi pe funcţie mare (VIDEO)

Publicat: 23 09. 2018, 17:24

O înregistrare explozivă după şedinţa CEX a PSD, în care apare Niculae Bădălău, unul dintre baronii partidului, aruncă în aer scena politică. Fostul apropiat al lui Liviu Dragnea dă clar de înţeles că principiile trasate şi cerute de PSD pentru promovarea în funcţii înalte ţin doar de loialitatea faţă de un singur om. Nicidecum pentru activitatea de partid sau alte calităţi. Mai mult, cei care vor să urce pe scările ierarhiei pesediste nu trebuie să scoată niciun cuvânt, dacă sunt chemați la DNA.

„Prefectul trebuie să fie un om care să fie aproape de județ, vorbind între noi. Pentru că suntem politici, să știe și politică, anumite subiecte, să cunoască administrație, ca să reușească să gestioneze problemele din județ. În același timp să fie extrem de loial și de încredere ca să poți discuta și lucruri sensibile, lucruri care să fii convins că a doua zi nu sunt pe presă sau în momentul când, Doamne Ferește. Așa cum se procedează azi, îl cheamă la DNA să spună că domnul senator sau domnul președinte de consiliu sau domnul deputat mi-a spus să fac lucrul ăsta. Pentru că asta se numește trafic de influență, oameni buni, și se pedepsește”, spune Niculae Bădălău pe înregistrarea făcută publică de naţional.ro.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nu este un pasaj din manualul unui ofiţer de informații sau un citat din „Principele”, opera lui Niccolo Machiavelli. Sunt criteriile bine trasate de către Partidul Social Democrat pentru cei care vor putere în PSD. Calitățiile profesionale sau activitatea de partid sunt cerințe ce sunt puse abia pe locul doi. Loialitatea este mult mai importantă, iar tăcerea un lucru sfânt și apreciat.

În fragmentul audio personajul principal este Nicolae Bădălău, unul dintre cei mai importanți baroni ai partidului. Senatorul vorbește fără jenă despre cum a sprijinit-o ani la rând pe protejata sa Lavinia Crișu în funcția de prefect la Giurgiu.

„Eu am sprijinit-o pe Lavinia. Cred că cinci ani a fost prefect, nu? Cinci ani. Și în mare parte, cu mici greșeli, pentru că e om, și-a făcut datoria și am avut încredere în ea să discutăm toate subiectele. Și eu am discutat cu ea absolut tot – Și despre dumneavoastră, și despre alții, inclusiv subiectele delicate. Vizavi de controale, vizavi de deconcentrate, în ideea în care am avut încredere în ea că nu va face public și că nici nu, Doamne Ferește, dacă întreabă cineva nu va spune că m-a pus ăla sau a intervenit ăla”, afirmă baronul PSD de Giurgiu.

Bădălăule cere și celor din sală să respecte codul. Este vorba de un cod de onoare și înseamnă tăcere absolută – interdictia totală de a coopera cu autoritățile statului. Principiul este folosit și de marile grupări de mafioți. În unele locuri se numeşte… Omerta.

„Nu mă deranjează că Anton i-a făcut reclamații, mă deranjează că în interiorul grupului, în interiorul nostru s-a întâmplat lucrul ăsta și îl consider total, total anormal!”, încheie Bădălău.