Klaus Iohannis va fi la Bruxelles, luni și marți, pentru reuniunea Consiliului European. Care sunt principalele subiecte de pe agendă și cum se va poziționa șeful statului

Klaus Iohannis va fi la Bruxelles, luni și marți, pentru reuniunea Consiliului European. Care sunt principalele subiecte de pe agendă și cum se va poziționa șeful statului
foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni și marți, 24-25 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Evenimentul se va desfășura la Bruxelles, Belgia, iar principalele subiecte de pe agenda discuțiilor vizează coordonarea la nivelul UE în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, respectiv relațiile blocului comunitar cu Rusia și cu Marea Britanie.

Consiliul European se reunește, luni și marți, la Bruxelles. Coordonarea UE în contextul pandemiei, unul dintre subiectele de pe agendă

Șeful statului român va susține asigurarea unei coordonări strânse între țările membre ale UE, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare.

„Referitor la pandemia de COVID-19, Președintele României va susține asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare. Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație. Președintele României va susține, totodată, operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, se arată în comunicatul transmis vineri de Administrația Prezidențială.

Liderii UE vor discuta și despre combaterea schimbărilor climatice

Președintele Klaus Iohannis se va pronunța pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și de atingere a obiectivelor UE, astfel încât contribuțiile fiecărui stat membru să nu reprezinte o pierdică pentru dezvoltarea economică a acestora.

„Referitor la combaterea schimbărilor climatice, Președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluții pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu anul 1990. Președintele României se va pronunța pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuțiile fiecărui stat membru, în special în termeni de costuri, să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică a acestora”, a mai precizat Administrația Prezidențială.

Cum se va poziționa șeful statului în ceea ce privește relațiile dintre UE și Rusia

Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitară și solidară a UE în relația cu Rusia.

„Legat de relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitară și solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Președintele României va susține necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă”, se arată în același comunicat.

Relațiile dintre UE și Marea Britanie. Pe ce anume va insista președintele Klaus Iohannis

Președintele României va insista ca statele membre și instituțiile europene să facă demersuri susținute pentru a convinge autoritățile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu față de toți cetățenii UE.

„Referitor la relațiile Uniunii cu Marea Britanie, Președintele Klaus Iohannis va evidenția necesitatea menținerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării. Pe de altă parte, în ceea ce privește tratamentul diferențiat aplicat de autoritățile britanice cetățenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Președintele României va insista ca statele membre și instituțiile europene să facă demersuri susținute pentru a convinge autoritățile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu față de toți cetățenii Uniunii Europene”, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane