Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), că Uniunea Europeanădispune de mai multe mecanisme cu ajutorul cărora poate să facă față provocărilor ce țin de statul de drept, menționând aici procedurile de infringement sau recomandările de ţară.
„Democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii noastre, cu un impact direct şi foarte semnificativ asupra instituţiilor noastre şi asupra vieţii cetăţenilor europeni. Aceste valori sunt împărtăşite de toate statele membre, reprezentând ţesătura societăţilor noastre şi de asemenea principiile fundamentale proiectate de Uniune în afara graniţelor sale. De asemenea, necesită muncă continuă şi vigilenţă”, a spus Klaus Iohannis.
Referindu-se la mecanismele aflate la dispoziția Uniunii Europene pentru apărarea statului de drept, președintele a precizat: ”În baza acestei «truse», care aduce dimensiunea europeană la instrumentele pe care le avem şi le folosim la nivel intern, aş spune că Uniunea este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept şi ţine de noi toţi să folosim instrumentele ce ne sunt puse la dispoziţie”.
În cadrul aceleiași dezbateri, Klaus Iohannis a vorbit despre Planul național de Redresare și Reziliență (PNRR), prezentat miercuri în Guvern, menționând că în alcătuirea acestuia s-a căutat un echilibru între nevoile și prioritățile naționale și cerinţele şi obiectivele care au fost stabilite prin acord la nivel european în cadrul Planului European de Redresare.