Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că se impune o corectare a Legilor Justiției. Întrebat dacă este necesară și o reformă a Curții Constituționale a României (CCR), șeful statului a precizat că da, atunci “când Constituția va fi modernizată”.
‘Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiției, care trebuie reparate.Dar am putut vedea toți că e nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații fără soluții constituționale – vă amintesc doar problema anticipatelor. Cu siguranță, când Constituția va fi modernizată, e nevoie și o modernizare a capitolului referitor la CCR’, a spus președintele Iohannis.
Ministerul Justiției a prezentat proiectele legilor justiției. Vor sta în dezbatere publică până la 31 martie 2021
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Amintim că premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au vorbit în mai multe rânduri despre o reformă a Curții Constituționale a României.
Ludovic Orban a acuzat, joi, Curtea Constituțională că adoptă multe decizii care sunt contrare intereselor fundamentale ale României, susținând că „trebuie schimbați politrucii” din CCR. Premierul a calificat drept „abracadabrantă și o încălcare flagrantă a Constituției” decizia CCR privind legea potrivit căreia Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.
„Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, o încălcare flagrantă a Constituției de organismul care trebuie să fie garantul Constituției. Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate. Trebuie schimbați politrucii”, a spus Orban.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că este de acord cu premierul Ludovic Orban că se impune reformarea Curţii Constituţionale și că, uneori, „jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele”, iar „o astfel de conduită împinge Curtea în jocul politic sau, cel puțin, tinde, chiar și fără intenție, la influențarea jocului politic și nu este în regulă”.
Predoiu îl acuză pe Valer Dorneanu că „expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică”.