Klaus Iohannis: Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă (VIDEO)

Klaus Iohannis: Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni că demisia Guvernului a venit târziu, subliniind că a fost nevoie ca mai mulți oameni să își piardă vioața pentru ca această demisie să se producă.

”Acum un an de zile am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Acum un an de zile voi ați decis ca eu să stau aici și să fiu președintele României. Ați decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante. Aceste lucruri le-ați dorit pentru România. Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică. De atunci, am făcut încă mulți pași în direcția bună. Pași mai mici decât primul pas care a constat în alegerea președintelui”, a declarat Ioahnnis.

Președintele a subliniat că tragedia din clubul Colectiv, produsă la scurt timp după moartea polițistului Bogdan Gigină, a atins cel mai sensibil nerv al națiunii și a declanșat amplele proteste din seara de marți.

”În ultimele săptămâni, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat azi. Pe 20 octombrie a avut loc un accident. Polițistul Bogdan Gigigină care conducea o coloană oficială a murit într-un accident. După zece zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Aceastră tragedie a afectat nervul națiunii. A atins cel mai sensibil nerv al națiuni române. Oamenii care inițial au fost doar indignați au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, au așteptat rezultate, demisii din partea unor politicieni care evident au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea, să apară în clasa politică această responsabilizare politcă. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decat foarte târziu. Foarte târziu au înțeles că nu pot face orice, nu pot ignora voința poporului. Acele accidente, și cu polițistul care a murit și tragedia de la clubul Colectiv s-au produs fiindcă legi și norme au fost ignorate, pentru că cei care au fost resposabili de verificarea, de impunerea legii, nu și-au făcut datoria. Și atunci oamenii, la început timid, apoi tot mai vocal, au cerut o schimbare”, a spus președintele.

”Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în  stradă pentru a-și arăta revolta, nemulțumirea. Majoritatea în București, dar și în alte orașe, au ieșit în strada. Manitestanții au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simț. Au solicitat demisiile celor vinovați, răspunsuri, clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai poitrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au mers în diferite locuri unde s-au spus nemulțumirile. Nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ceea ce așteaptă. Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat normele și legile, niciunul nu ar fi trebuit să moară”, amai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai anunțat că dorește ca în cursul acestei săptămâni să finalizeze prima rudă de consultări cu partidele parlamentare, în vederea demsenării unui nou premier.

”Acum avem o situație nouă, un Guvern demisionar. Aștept ca premierul să-mi înainteze demisia, demisia Guvernului și imediat după aceea voi lua legătura cu partidele politice parlamentare și voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări vor avea loc deja mâine, cel târziu poimâine. Vreau în cursul acestei săptămâni să finalizez prima rundă de consultări politice pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații. Vom avea un Guvern interimar. Vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Azi deja și partidele și analișitii au vehiculat fel și fel de variante. Nu vreau să intru în detaii tehnice. După ce vom parcurge următorii pași și după prima rundă de consultări, voi expune primele concluzii și opinia mea în ce privește demersul ulterior”, a spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a ținut să precizeze că schimbarea Guvernului este doar un pas în direcția schimbării clasei politice românești, subliniind ă mai sunt multe de făcut în acest sens.

”Aceste schimbări sunt doar un nou pas, dar doau un pas în direcția schimbării politicii  românești, a îmbunătățirii performanței clasei politice românești, înspre o politică eficientă, pragamatică, transparentă. Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o singura schimbare a Guvernului rezolvă probleme României. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să îmi asum aceste demersuri care vor duce la un altfel de politică în România”, a declarat șeful statului.

„Demonstranții au făcut un lucru simplu – ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte, de bun simț. S-a vorbit despre clădirile din București care sunt supuse riscului seismic și unde trebuie intervenit – perfect îndreptățit. S-a vorbit despre îmbunătățirea situației din spitale – perfect adevărat. S-au făcut propuneri care cu siguranță trebuie luate în seamă de politicieni. Oricine va fi în următorul guvern va trebui să ia seamă de aceste chestiuni și să vină cu soluții. Pentru asta e nevoie de consultări, de consultări publice. Politicienii trebuie să se obișnuiască să îi asculte pe cetățeni”, a conchis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, discurs după demisia Guvernului

#DIRECT_ONE_m0tsyb#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)