Klaus Iohannis: Suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere / România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă și eficientă a resurselor sale interne (VIDEO)

Publicat: 18 09. 2024, 10:40
Actualizat: 18 09. 2024, 10:40
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă și eficientă a resurselor sale interne, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la evenimentul organizat la Ateneul Român pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi.

Klaus Iohannis: Suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere

Președintele spune că „România se află astăzi într-o conjunctură de o complexitate nemaiîntâlnită în ultimele decenii”.

„Războiul din Ucraina și reașezările geopolitice neprevăzute din estul Europei ne arată că suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere, iar țara noastră are un rol central în această ecuație. Prin coerență principială și predictibilitate strategică, România a ajuns astăzi în punctul în care rolul său regional devine factor de echilibru și stabilitate în contextul geopolitic actual”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ce a spus despre administrarea resurselor naționale

„În calitate de stat membru al Uniunii Europene și al NATO, suntem conștienți de responsabilitățile noastre față de stabilitatea și securitatea întregii regiuni, dar poate la fel de important este să înțelegem că România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă și eficientă a resurselor sale interne”, a continuat șeful statului.

„În fața unor crize multiple, de la cea energetică la cea financiară și de securitate, eficiența, integritatea și sustenabilitatea modului în care sunt gestionate resursele devin elemente obligatorii pentru competitivitatea și reziliența națională. Monitorizarea fondurilor structurale, linie vitală de dezvoltare economică a României, trebuie să fie însoțită de o capacitate robustă de anticipare și de prevenirea riscurilor cu care ne confruntăm”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.