Klaus Iohannis: Suntem al doilea mare producător de gaze naturale din UE, dar jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc. Guvernul PNL are ca obiectiv rezolvarea acestei probleme (VIDEO)

Publicat: 28 11. 2020, 15:03
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc, deși țara noastră e al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Șeful statului a precizat apoi că Guvernul PNL, prin Programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, vizează tocmai rezolvarea acestei probleme. Potrivit președintelui, conectarea rapidă a comunităților la resursele de gaze naturale e o prioritate a Guvernului Orban, care deja se materializează.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații în cadrul vizitei efectuate, sâmbătă, în judeţul Caraş-Severin, la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa, cu ocazia finalizării lucrărilor la prima fază a gazoductului BRUA.

Angajamentele președintelui Klaus Iohannis și ale PNL privind conectarea comunităților românești la resursele de gaze naturale

„Să nu uităm că în România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul.

Programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, inițiat de guvernul liberal în vara acestui an, are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităților din România, în ritm accelerat, la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece”, a declarat, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat că românii trebuie să beneficieze de resursele țării lor, care trebuie exploatate inteligent, corect și eficient.

„În același timp, doresc să încurajez, în contextul provocărilor asociate Pactului european Green Deal, și orientarea spre investiții în capacități de transport pentru combustibilul viitorului – hidrogenul”, a mai precizat șeful statului.

Klaus Iohannis: Suntem al doilea mare producător de gaze naturale din UE, dar jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc. Guvernul PNL are ca obiectiv rezolvarea acestei probleme

Klaus Iohannis, despre importanța gazoductului BRUA pentru români și pentru securitatea energetică a UE

Prezent la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa, cu ocazia finalizării lucrărilor la prima fază a gazoductului BRUA, președintele a susținut că acest proiect este cel mai ambițios din domeniul energiei, implicit deoarece contribuie la întărirea securității energetice.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a punctat apoi că România deține atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor.

„Am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziționare competitivă a României pe piețele de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre, ca partener etalon pentru creșterea securității energetice în întreaga regiune”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat și ale avantaje ale acestui proiect pentru români: „Aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea de pe piața internă și va conduce la un nivel sporit de predictibilitate și securitate în aprovizionare pentru consumatorii din România”.