Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă, printre alții, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.
”Bucureștiul deschide acum o pagină foarte importantă în istoria Inițiativei Celor 3 Mări”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Inițiativei.
”După o perioadă de explorare, este necesar ca Inițiativa celor Trei Mări să treacă la proiecte concrete. Am încredere că acest deziderat își începe materializarea astăzi, la București. Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură deosebit. Acest eveniment, la fel de important ca summitul în sine, l-am pus în aplicare cu partenerii interni și externi.
Forumul îl reprezintă primul pas pe care îl fac cele mai dinamice economii din regiune. Prin acest forum, care va fi organizat regulat dispunem de un instrument prin care stimulăm investițiile.
Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuție importantă. De exemplu, România are potențialul de a deveni o platformă energetică.
Încurajăm reprezentanții companiilor și ai autorităților publice să pună bazele comunicării și colaborării permanente”, a declarat șeful statului.
În opinia acestuia,viitorul economiei mondiale trebuie susținut prin consolidarea dialogului.
”O bună cale pentru recuperarea decalajului economic este creșterea interconectivității, în special pe axa nord-sud, dar nu numai. Cred cu tărie că o interconectivitate va duce la o coeziune între membrii UE și implicit la stabilitatea și prosperitate.
Viitorul UE este unul al unității și al coeziunii, iar Inițiativa celor Trei Mări poate contribui la conturarea acesteia.
Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă și o semnificație aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană și un puternic suținător al proiectului european. Suntem deci extrem de interesați să menținem o relație transatlantică”, a mai declarat Iohannis.